06. jún. 2023 o 04:30
ČTK, Koktejl

Obmedzenia, poplatky a pravidlá: Ďalšie dovolenkové destinácie klepnú turistom po prstoch!

placeholder
Niektoré talianske pláže v lete obmedzia denné počty návštevníkov (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

S rastúcimi teplotami a prichádzajúcim letom sa rýchlo blíži obdobie, keď sa na talianske pobrežie zídu turisti z celého sveta.

Cestovanie
06. jún. 2023 o 04:30
Obmedzenia, poplatky a pravidlá: Ďalšie dovolenkové destinácie klepnú turistom po prstoch!

S rastúcimi teplotami a prichádzajúcim letom sa rýchlo blíži obdobie, keď sa na talianske pobrežie zídu turisti z celého sveta.

Obrovská popularita dvoch najväčších talianskych ostrovov Sicília a Sardínia, ktoré sú známe svojimi nedotknutými plážami a priezračne modrou vodou, si však vyžiadala daň v podobe odpadkov či krádeží piesku.

Tento rok v lete miestne úrady podnikajú ďalšie kroky na ochranu prírody a zavádzajú prísne denné limity návštevnosti, ktoré zasiahnu aj niektoré z najlepšie hodnotených pláží, napísal server CNN. Malá dedina Baunei v odľahlej oblasti východnej Sardínie zaviedla denné limity návštevníkov už v predchádzajúcich rokoch, tento rok v lete ich však ešte sprísni.

„Našu pôdu väčšinou tvoria rozoklané vysoké útesy, kde žijú muflóny a jastraby, a je tu len tucet pláží, takže sa tam všetci hrnú a preplňujú ich,“ povedal starosta mesta Stefano Monni. Dodal, že Baunei si to už nemôže dovoliť.

Obmedzenie zasiahne štyri pláže. Na plážach Cala dei Gabbiani a Cala Biriala teraz platí denný limit 300 návštevníkov, na Cala Goloritze je to 250 osôb denne a na najväčšej z pláží, Cala Mariolu, je denný limit 700 ľudí. Turisti, ktorí chcú pláže vidieť, si musia miesto na všetkých týchto miestach rezervovať prostredníctvom aplikácie nazvanej Cuore di Sardegna aspoň 72 hodín pred návštevou. Na Cala Goloritza, ktorá je prístupná iba pešo alebo loďou, teraz platí aj vstupné vo výške šesť eur (141 Sk), možno zaplatiť vopred online alebo v hotovosti pri vstupe do zátoky.

Baunei nie je jediným letoviskom na Sardínii, ktoré sa v tomto lete snaží udržať počet turistov na nízkej úrovni. Stintintino, rybárska dedina na severnom pobreží, prijíma prísne opatrenia na ochranu svojho najúžasnejšieho bohatstva - naružovej koralovej pláže La Pelosa s výhľadom na ostrov Isola Piana, ktorý je známy svojou kamennou rozhľadňou.

„Obmedzili sme počet turistov na La Pelose na 1500 denne za poplatok 3,50 eura, rezervácie a platby možno vykonávať na autorizovaných internetových stránkach,“ povedala starostka Rita Limbaniaová Vallebellaová.

Na ostrove Lampedusa, ktorý leží medzi Sicíliou a Tuniskom, boli zavedené aj turistické obmedzenia. Pláž Isola dei Conigli s priezračne modrou vodou bola cestovateľovi opakovane označená za jednu z najlepších na svete, každoročne sem preto prúdia obrovské davy ľudí.

Pláž, kde karety kladú svoje vajcia, navštívilo pred zavedením limitu a vstupného vo výške dvoch eur každý deň viac ako 1500 ľudí, uviedol radca Totò Martella. „Teraz sa tento počet znížil na polovicu, len 350 ľudí dopoludnia a ďalších 350 popoludní. Rezervácie sú vykonávané online prostredníctvom miestnych autorizovaných webových stránok,“ uviedol Martello.

Tí, ktorí sa tu opaľujú, musia dodržiavať zvláštny „plážový kódex“, ktorý návštevníkov nabáda, aby zostali na svojom mieste, ak sa práve nekúpu vo vode. Lehátka a nafukovacie matrace vo vode sú zakázané a hluk treba obmedziť na minimum.