Priemerný konzument si pri pohľade na stopercentný ovocný džús bez pridaných cukrov myslí, že je to zdravá potravina, ktorú je možné konzumovať bez obmedzenia. Omyl. Džús je koncentrát jednoduchých cukrov, aj keď získaný z čerstvého ovocia.
Koncentrát jednoduchých cukrov, nech už je jeho pôvod akýkoľvek, je totiž nebezpečný pre ľudské zdravie. Pretože jednoduché cukry – najmä fruktóza – sa menia ihneď na tuk, ktorý spôsobuje obezitu a pôsobí zhubne na srdce a cievy. Bohužiaľ častá konzumácia stopercentných džúsov nie je vhodná ani pre deti. Dodá im len veľmi málo vitamínov, zato príliš mnoho jednoduchých cukrov.
Z výskumu kanadských vedcov vyplýva, že každý pohár stopercentného ovocného džúsu s objemom 237 mililitrov skonzumovaný denne zvýši BMI dieťaťa o 0,03 bodu. Čo je veľmi veľa vzhľadom na to, čo všetko dieťa počas dňa konzumuje.
„Naše zistenia podporujú odporúčanie obmedziť príjem stopercentných ovocných štiav, najmä u mladších detí. Je potrebné konzumovať celé ovocie aj s vlákninou, džús nie je ovocie,“ zdôrazňuje profesorka Michelle Nguyenová z Torontskej univerzity. Výsledky štúdie publikoval vedecký časopis Jama Paediatrics.
Mnohí ľudia síce vedia, že konzumácia ovocných štiav s pridaným cukrom zvyšuje riziko obezity a ďalších zdravotných ťažkostí, ale domnievajú sa, že stopercentný džús je zdravý a jeho konzumácia prospešná. Je to ale potravina, ktorou by mal človek piť len veľmi zriedka.