Mnohí z nás si doprajú ranný čaj alebo kávu, aby sme mohli počas dňa fungovať. Nutričná terapeutka a lekárka Deborah Grayson ale upozornila, že ľudia robia obrovskú chybu, pokiaľ ide o ich obľúbené nápoje. Ako informoval portál Mirror, podľa nej by sme ich totiž nemali popíjať pri konzumovaní jedla, pretože to môže viesť k zdravotným problémom.
Grayson odhalila, prečo by sme nemali piť kávu alebo čaj počas konzumácie jedla. Môže to totiž vyvolať nepríjemné zdravotné symptómy. "Ak popíjate tieto nápoje, a to najmä pri jedle obsahujúcom potraviny bohaté na železo, ako je mäso a zelená listová zelenina, nie je to vhodný spôsob. Chemické látky v čaji a káve môžu zabrániť vstrebávaniu železa, ktoré je nevyhnutné pre telo, a to hlavne pre jeho schopnosť prenášať kyslík. Ak si dáte čaj k jedlu, môžete sa stať anemickými, najmä ak ste žena a máte menštruáciu," uviedla.
Tento fakt podporujú aj viaceré štúdie, ktoré preukázali súvislosť medzi konzumáciou kávy a čaju a nižšou absorpciou železa. Napríklad výskum z roku 1999 publikovaný v databáze PubMed zistil, že pitie jednej šálky kávy s hamburgerom znižuje vstrebávanie železa až o 39 percent, pričom u čaju sa táto hodnota zvýšila až na neuveriteľných 64 percent.
Rovnaká štúdia tiež odhalila, že šálka instantnej kávy konzumovaná spoločne s chlebom znižuje vstrebávanie železa o 60 až 90 percent. Vstrebávaniu železa však nebráni kofeín, ale zlúčeniny nazývané polyfenoly a triesloviny.
Pomôcť môže zdravšia strava
Viaceré renomované štúdie na druhú stranu zistili, že káva a kofeín nie sú spojené s nedostatkom železa u zdravých ľudí, ktorí ešte nie sú ohrození. Ako totiž upozorňuje portál Healthline, ak získavate dostatok železa z potravy a prijímate primerané množstvo vitamínu C, ktorý zvyšuje vstrebávanie tejto látky, účinky pitia kávy a čaju vám nespôsobia problémy.
Ak však pijete nadmerné množstvo čaju alebo kávy a obávate sa o svoju hladinu železa, oplatilo by sa vám počkať aspoň hodinu pred konzumáciou jedla, aby ste čo najlepšie využili jeho účinky. Odborníci tiež odporúčajú prijímať viac vitamínu C a zaradiť do svojho jedálnička viac potravín bohatých na železo.
Ak sa domnievate, že trpíte anémiou z nedostatku železa, mali by ste navštíviť svojho lekára, ktorý vám môže urobiť krvné testy a odhaliť problémy vo vašich stravovacích návykoch. Podľa National Health Service (NHS) by ste si mali dávať pozor najmä na tieto príznaky:
- Únava a nedostatok energie
- Dýchavičnosť
- Silné búšenie srdca
- Bledšia pokožka ako zvyčajne
- Časté bolesti hlavy