Správy
photo Foto
video Video
18. mar. 2023 o 18:27
TASR, Koktejl

Aká je situácia v Banskej Štiavnici? Heger prezradil následky ničivého požiaru: Odkaz hasičom a vojakom

placeholder
Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (druhý vpravo) a premiér Eduard Heger (vpravo) v Banskej Štiavnici.
Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať.

Správy
18. mar. 2023 o 18:27
Aká je situácia v Banskej Štiavnici? Heger prezradil následky ničivého požiaru: Odkaz hasičom a vojakom

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať.

AKTUALIZOVANÉ

Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavla Mikuláška počas sobotňajšieho tlačového brífingu na mieste udalosti. Premiér priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. "Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia," vyhlásil. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

Mikulášek informoval, že požiarom zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. V súčasnosti podľa neho hasiči likvidujú lokálne ohniská. Predpokladá, že na mieste budú minimálne do nedeľných ranných hodín. "Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať," doplnil.

Počas noci budú pokračovať hasiace práce a monitorovanie situácie spojenej s rozsiahlym požiarom v historickom centre mesta. Na mieste zostáva naďalej vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov," priblížila Zeleňáková. Ako dodala, pokračovať budú hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru.

Heger sa tiež poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol tiež prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru.

Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. "Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo naďalej prosperovať," povedal. Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

Historické centrum mesta je pre rozsiahly požiar pre verejnosť až do odvolania uzatvorené. Návštevníkov a občanov mesta žiada samospráva o pochopenie, informovala o tom na sociálnej sieti.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia. Postupne sa rozšíril aj na ďalšie objekty v centre mesta.