Z výsledkov novej štúdie vyplýva, že vynechávanie raňajok môže mať vážne dôsledky pre zdravie. Podľa výskumu publikovaného v prestížnom Journal of the American College of Cardiology existuje silná súvislosť medzi pravidelným vynechávaním raňajok a zvýšeným rizikom úmrtia na ochorenia, ako sú srdcové infarkty, mŕtvica či cukrovka. Experti preto zdôrazňujú, že raňajky netreba zanedbávať a môžu byť pravdepodobne najdôležitejším jedlom dňa. Informuje o tom Mirror.
Výskum zahŕňal analýzu zdravotných údajov od 6 550 dospelých vo veku od 40 do 75 rokov, ktoré zhromaždili ako súčasť Národného prieskumu zdravia a výživy III, ktorý sa uskutočnil v rokoch 1988 až 1994. Účastníkov sledovali až do roku 2011 prostredníctvom Národného indexu úmrtí, aby preskúmali dlhodobé zdravotné následky. Priemerný vek účastníkov bol 53,2 rokov a 48 % tvorili muži. Zo štúdie vyplynulo, že 5,1 % ľudí nikdy nejedlo raňajky, 10,9 % ich jedlo zriedka, 25 % občas a 59 % každý deň.
Napriek tomu, že staré príslovie hovorí, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, trend ich vynechávania stále rastie. V USA až 23,8 % mladých preskočí raňajky každý deň, čo je alarmujúce z hľadiska zdravotných rizík. Výskumy naznačujú, že pravidelné vynechávanie raňajok je spojené s vyšším rizikom obezity, vysokého krvného tlaku, abnormálnych hladín cholesterolu, cukrovky 2. typu, metabolického syndrómu, ochorení srdca a mŕtvice.
Autori štúdie dospeli k jasnému záveru. „V národne reprezentatívnej skupine ľudí, ktorú sme sledovali 17 až 23 rokov bolo vynechávanie raňajok spojené s výrazne zvýšeným rizikom úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia. Naša štúdia podporuje výhody raňajok pri podpore kardiovaskulárneho zdravia,“ konštatujú.
Podobné zistenia uvádzajú aj odborníci z Healthline, ktorí upozorňujú, že ľudia, ktorí raňajkujú, bývajú zdravší a štíhlejší ako tí, ktorí toto jedlo preskočia. Pravidelné raňajky totiž často idú ruka v ruke s ďalšími zdravými návykmi, ako je vyvážená strava, pravidelný pohyb a lepšia kontrola hmotnosti.
Doktor Francisco Lopez-Jimenez doplnil, že mnohé štúdie ukazujú na vyššie riziko srdcových ochorení, cukrovky a ďalších chronických problémov u ľudí, ktorí pravidelne vynechávajú raňajky. Okrem toho existujú dôkazy, že srdcové infarkty sa častejšie vyskytujú ráno, čo súvisí s vysokou hladinou adrenalínu v tele po prebudení. Ak pritom telo nedostane žiadne jedlo, žľazy produkujú ešte viac adrenalínu, čo môže spôsobiť nadmernú záťaž na srdce a krvný obeh.
Podľa odborníkov môže vynechávanie raňajok spôsobiť aj metabolický chaos. Bez energie z jedla prejde telo do takzvaného núdzového režimu, čo zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie, zhoršuje kontrolu cukru v krvi a môže prispieť k priberaniu na váhe. Malá porcia ovocia, celozrnný chlieb, vajíčka alebo jogurt môžu byť jednoduchým a efektívnym spôsobom, ako znížiť riziko závažných ochorení, zlepšiť sústredenie a podporiť celkové zdravie.
