Odborníci odhalili znepokojujúce dôvody, prečo by ľudia nikdy nemali opätovne používať jednorazové fľaše na vodu a plastové obaly na jedlo. Zistili totiž, že manipulovanie s nimi spôsobuje vylučovanie nanoplastov a toxických chemikálií, ktoré môžu preniknúť do potravín a tekutín. Ako informoval portál Daily Mail, namiesto toho by ste mali používať pevnejšie plastové nádoby.
Mnohé reštaurácie pri donáškach používajú fľaše a nádoby na jedlo, ktoré sú vyrobené z plastov určených na jednorazové použitie. Odborníci však zistili, že tieto výrobky nie sú vhodné na opätovné používanie, pretože pri nich môže dôjsť k vypúšťaniu nežiadúcich chemikálií. Profesorka Sherri Mason tento proces prirovnala k spôsobu, akým sa ľudia zbavujú kožných buniek.
Ako uviedla americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA), plasty obsahujú v priemere 16-tisíc chemikálií, pričom až 4200 z nich sa považuje za veľmi nebezpečné. "Keď sa normálni ľudia pozrú na vodu a nájdu v nej plast, tak ich to odradí. Neuvedomujú si však, že najväčšie obavy vzbudzujú práve neviditeľné nanoplasty," poznamenala Mason.
Nanoplasty sú podľa odborníkov také malé, že sa môžu dostať do krvi, pečene a dokonca aj mozgu človeka. "Opätovné používanie plastov má skutočne nežiadúci vplyv na ľudské zdravie, či už ide o nápoje alebo potraviny," dodala.
Nebezpečenstvo, ktoré prinášajú nanoplasty, preskúmali aj vedci z newyorskej Kolumbijskej univerzity. V prelomovej štúdii, ktorá bola zverejnená začiatkom roka 2024, zistili, že priemerná jednorazová balená fľaša vody obsahuje až 240-tisíc mikročastíc plastu.
Takýto plast by sa vôbec nemal zahrievať
Problém môže predstavovať aj zahrievanie plastov určených na jednorazové použitie. Tento proces totiž zvyšuje rýchlosť, akou sa z takejto fľaše alebo nádoby uvoľňujú nanoplasty a toxické chemikálie do vody alebo potravín. Podľa odborníkov môže dokonca aj ponechanie plastu na slnku spôsobiť, že tieto nežiadúce látky preniknú do jedla.
Ako uviedol lekár Rob Danoff, keď sa plast zahrieva, rozkladá sa jeho molekulárna štruktúra, čo môže spustiť uvoľňovanie toxických látok. Dodal však, že všetko závisí od plastu, ktorý používate, a typu ohrievaného jedla.
"Mastné potraviny, ako napríklad mäso a syry, dosahujú počas zohrievania veľmi vysoké teploty a môžu spôsobiť deformáciu alebo roztavenie plastu," uviedol Danoff.
Ak si preto nie ste istí, či sa daný plast môže ohrievať, mali by ste sa pozrieť na spodnú časť výrobku. Tam by sa totiž mali nachádzať pokyny, podľa ktorých je bezpečné ohrievať ho v mikrovlnnej rúre. Ak pri nich tieto informácie nie sú uvedené, pravdepodobne patria medzi tie, ktoré uvoľňujú toxické chemikálie a nanoplasty.