Krimi
video Video
20. jún. 2023 o 08:57
TASR, Koktejl

Boj s časom! Posádke nezvestnej miniponorky dochádza kyslík, na palube je aj britský miliardár

placeholder
Nezvestná miniponorka Titan.
Zdroj: TASR/AP

Ponorka má dostatočné zásoby kyslíka na to, aby bola „autonómna“ 70 až 96 hodín.

Krimi
20. jún. 2023 o 08:57
Boj s časom! Posádke nezvestnej miniponorky dochádza kyslík, na palube je aj britský miliardár

Ponorka má dostatočné zásoby kyslíka na to, aby bola „autonómna“ 70 až 96 hodín.

Cestujúcim na palube malej turistickej ponorky Titan, ktorá sa stratila počas plavby k vraku parníka Titanic v severnej časti Atlantického oceánu, sa zásoby kyslíka minú najneskôr vo štvrtok o 13.00 h SELČ. S odvolaním sa na americkú pobrežnú stráž o tom v utorok informovala televízia BFM.

Zmiznutie malej ponorky oznámil jej prevádzkovateľ, spoločnosť OceanGate Expeditions, v nedeľu popoludní. Podľa americkej pobrežnej stráže sa na pátraní podieľajú dve lietadlá - americké C-130 a kanadské P8 - vybavené sonarom schopným detegovať ponorky.

Kontradmirál John Mauger z americkej pobrežnej stráže na tlačovej konferencii spresnil, že pátranie na povrchu aj pod vodou sa týka oblasti vzdialenej „asi 1450 kilometrov východne od (polostrova) Cape Cod, v hĺbke asi 4000 metrov“. „Je to odľahlá oblasť a je komplikované viesť pátranie v takejto oblasti,“ dodal. Uviedol, že ponorka má dostatočné zásoby kyslíka na to, aby bola „autonómna“ 70 až 96 hodín.

Titan začal klesať do Atlantiku v nedeľu popoludní SELČ. Približne o 15.00 h, po hodine a 45 minútach plavby, ponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Na základe týchto údajov možno odhadnúť, že kyslík v Titane vydrží maximálne do štvrtka 13.00 h SELČ. Môže sa však stať, že kritická situácia nastane už v stredu okolo 11.00 h SELČ.

Na palube ponorky je päť ľudí vrátane pilota a štyroch cestujúcich, potvrdil John Mauger. Podľa spoločnosti Action Aviation jedným z nezvestných je Hamish Harding, britský podnikateľ, letec, prieskumník a vesmírny turista. Britská televízia Sky News dodala, že na palube Titanu je aj francúzsky pilot ponorky Paul-Henry Nargeolet a výkonný riaditeľ a zakladateľ spoločnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush.

Astronaut Hamish Harding.
Astronaut Hamish Harding.
Zdroj: TASR/AP

Miniponorky sú využívané na prepravu platiacich zákazníkov - turistov i odborníkov - na prehliadku vraku parníka, ktorý v apríli 1912 počas prvej plavby z anglického Southamptonu do amerického New Yorku stroskotal v severnej časti Atlantiku po zrážke s ľadovcom.

Slávny vrak sa nachádza v hĺbke 3800 metrov, približne 600 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland. Viacdenné výlety k nemu stoja desaťtisíce dolárov a ponor vrátane zostupu aj výstupu trvá osem hodín. Miniponorka potrebuje materskú loď, ktorá ju vypúšťa na vodu, dopĺňa stanica Sky News.