07. nov. 2025 o 12:39
zena.blic.rs, Miloš Audi, Koktejl

Znie to neuveriteľne, ale TENTO chlieb vám pomôže schudnúť a znížiť cholesterol! Podľa vedcov vám zlepší trávenie

placeholder
Odborníci odporúčajú jeho pravidelnú konzumáciu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Jeho zdravotné výhody vás prekvapia.

Zdravie
07. nov. 2025 o 12:39
Znie to neuveriteľne, ale TENTO chlieb vám pomôže schudnúť a znížiť cholesterol! Podľa vedcov vám zlepší trávenie

Jeho zdravotné výhody vás prekvapia.

Chlieb sa často považuje za potravinu, ktorej sa treba vyhýbať, najmä v súvislosti s diétami a chudnutím. Mnohí si ho spájajú s priberaním alebo, a to najmä pre jeho vysoký obsah sacharidov a kalorickú hustotu. Nie všetky chleby sú však rovnaké a viaceré štúdie naznačujú, že niektoré druhy môžu byť zdraviu prospešné. Jeden z nich bol označený za ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú zhodiť kilá a znížiť hladinu cholesterolu.

  • Ražný chlieb je odporúčaný pri chudnutí a znížení cholesterolu.
  • Obsahuje vlákninu, minerály a bioaktívne zlúčeniny prospešné zdraviu.
  • Reguluje trávenie a pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi.
  • Odborníci odporúčajú jeho každodennú konzumáciu ako súčasť diéty.

Obsahuje množstvo prospešných látok

Španielska nadácia pre výživu odhalila zdravotné výhody, ktoré ponúka ražný chlieb. "Vyznačuje sa nízkym obsahom tuku, čo ho robí užitočným pri chudnutí alebo znižovaní kalórií. Obsah vlákniny pomáha podporovať pocit sýtosti a zlepšuje trávenie. Pomáha tiež znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu, čím pomáha predchádzať kardiovaskulárnym problémom a udržiavať tepny čisté," vysvetlili odborníci.

Experti zdôraznili, že tento druh chleba je bohatý na fosfor a podporuje zdravie kostí a zubov, čo je prospešné najmä pre starších ľudí a rastúce deti. "Obsahuje aj minerálne látky, ako je železo, vápnik, selén, sodík a zdravé mastné kyseliny. Tieto živiny posilňujú imunitný systém a zlepšujú metabolizmus, čo môže byť užitočné najmä pre vegetariánov a vegánov," dodali.

Ražný chlieb je veľmi zdravý. (ilustračné foto)
Ražný chlieb je veľmi zdravý. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Vhodný pre zlepšenie trávenia

Nadácia tiež doplnila, že ražný kvások podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi. Ukázalo sa, že konzumácia tohto druhu pečiva spomaľuje jeho pokles, čo je výhodné pre celkové zdravie. Odborníci na zdravie preto označili ražný chlieb za ideálnu súčasť redukčnej diéty a odporúčajú jeho každodennú, ale miernu konzumáciu.

Nový výskum vedcov z University of Eastern Finland prezradil, že kyselina mliečna a črevné baktérie prispievajú k zdraviu prospešným účinkom celozrnného ražného chleba. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a živín je tak výrazne zdravší ako bežný chlieb. Baktérie mliečneho kvasenia (laktobacily) okrem fermentácie cesta produkujú vetvené aminokyseliny (BCAA) a malé peptidy, ktoré ovplyvňujú metabolizmus inzulínu.

Ražný chlieb by ste mali konzumovať častejšie. (ilustračné foto)
Ražný chlieb by ste mali konzumovať častejšie. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Zdravotné výhody raže sa pripisujú aj jej bioaktívnym zlúčeninám alebo fytochemikáliám, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Zdá sa, že črevné mikróby zohrávajú kľúčovú úlohu pri premene týchto zlúčenín na ľahko vstrebateľné formy, čím zvyšujú ich účinok.

Výhody raže vyzdvihol aj odborník na výživu a profesor Tim Spector. "Nenechajte sa zmiasť nápismi na obaloch chleba, ktoré hovoria, že majú vysoký obsah vlákniny, pretože hranica pre toto tvrdenie je pomerne nízka. Namiesto toho sa zamerajte na pomer sacharidov a vlákniny, ktorý by mal byť nižší ako 5:1. Ja osobne si vyberám ražný alebo pšeničný kváskový chlieb s veľkým množstvom semien. Štúdie ukazujú, že v porovnaní s bežným pšeničným chlebom udržujú dlhší pocit sýtosti," ozrejmil.

Odborník doplnil, že výber kvásku môže zlepšiť stráviteľnosť chleba. Jedna štúdia zistila, že takýto chlieb spôsobuje u ľudí so syndrómom dráždivého čreva výrazne menej príznakov ako mechanicky vyrábané druhy pečiva. "Väčšina chlebov zo supermarketov obsahuje pridané chemikálie vrátane aróm a emulgátorov, aby sa napodobnila chuť pravého kvásku za kratší čas. Takže aj keď je na etikete napísané 'kvások', nemusí to nevyhnutne znamenať, že dostávate zdravší výrobok," uzavrel.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.