Černuchu siatu poznáme v našej krajine najmä ako okrasnú jednoročnú rastlinu. V posledných rokoch sa však presadzuje aj ako korenie. V Ázii sa semená černuchy siatej používajú v rôznych zmesiach korenia, napríklad v kari či korme.
Vedci z Japonska zistili, že semená černuchy obsahujú látky, ktoré človeku pomáhajú spaľovať tuky, bránia ukladaniu tuku a zlepšujú hladinu cholesterolu v krvi. Japonskí vedci v klinickej štúdii zistili, že černucha dokáže potláčať tvorbu tukových buniek a zároveň zlepšovať hladiny cholesterolu.
„Naše zistenia ponúkajú dôležité poznatky o potenciálnom využití černuchy ako prirodzenej intervencie proti obezite. Bolo veľmi uspokojujúce sledovať, ako černucha v ľudskej štúdii preukázateľne znižovala krvné lipidy,“ uvádzajú autori z Metropolitnej univerzity v Osake. Tí prijali 42 osôb so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi.
U osôb, ktoré denne počas ôsmich týždňov konzumovali 5 g semien černuchy siatej v prášku, došlo k výraznému zníženiu triglyceridov, zlého cholesterolu aj celkového cholesterolu v krvi. Rozdiel bol výrazný v porovnaní s kontrolnou skupinou.
Z laboratórnych experimentov vyplynulo, že extrakt z černuchy brzdí adipogenézu (tvorbu tukových buniek). „Táto štúdia silne naznačuje, že černucha siata je užitočná ako funkčná potravina na prevenciu obezity a ochorení spojených so životným štýlom,“ uviedli ďalej autori výskumu.
