23. dec. 2022 o 04:00
TASR, Koktejl

Odborníci si posvietili na prípravy sviatočných jedál: Tieto rady vás prekvapia

placeholder
Odborníci tiež odporučili, aby ľudia nezapíjali sladký koláč sladeným nápojom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Toto sú odporúčania, ktorých by sa mali držať pred sviatkami tí Slováci, ktorí si radi doprajú.

Zdravie
23. dec. 2022 o 04:00
Odborníci si posvietili na prípravy sviatočných jedál: Tieto rady vás prekvapia

Toto sú odporúčania, ktorých by sa mali držať pred sviatkami tí Slováci, ktorí si radi doprajú.

Pri príprave sviatočných jedál treba menej soliť. Odporúčané množstvo je najviac päť gramov soli v strave. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Soľ možno podľa nich nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.

"Do koláčov používajte menej tuku a cukru, pri príprave omáčok, koláčov a iných múčnych jedál uprednostnite namiesto bielej radšej celozrnnú alebo grahamovú múku. Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom," uviedli.

Odborníci tiež odporučili, aby ľudia nezapíjali sladký koláč sladeným nápojom, ale nesladenou kávou, čajom alebo čistou vodou. "Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor, napríklad piškóty, jablká alebo čokoládová poleva, znížte množstvo pridaného cukru v recepte," doplnili.

Je podľa nich dôležité vybrať si typické vianočné pokrmy, ktoré telu prospievajú. Ide napríklad o med, cesnak, jablká či kyslú kapustu. Z vianočných jedál odporúčajú tiež ryby, ktorých mäso je podľa nich nízkoenergetické a ich bielkoviny sú biologicky plnohodnotné. "Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok," ozrejmili.

Odborníci namiesto vyprážania odporúčajú dusenie, pri ktorom sa umocnia výživové hodnoty rybieho mäsa. "Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny," vysvetlili. Riziko podľa nich možno znížiť správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov. "Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista," dodali.