12. apr. 2024 o 18:00
NK, Koktejl

Otec (45) si myslel, že ho len bolí hlava: Strašná diagnóza! Zostáva mu len pár mesiacov...

placeholder
Rodina sa napriek diagnóze nevzdáva.
Zdroj: GoFundMe

Jedným z príznakov bola bodavá bolesť hlavy.

Zaujímavosti
12. apr. 2024 o 18:00
Otec (45) si myslel, že ho len bolí hlava: Strašná diagnóza! Zostáva mu len pár mesiacov...

Jedným z príznakov bola bodavá bolesť hlavy.

45-ročný Mark Downey trpel neznesiteľnou bolesťou hlavy, infromoval Daily Mail. Vodič nákladného auta z Boltonu sa potom, ako mu počas dovolenky s rodinou nepomohli ani lieky proti bolesti, rozhodol ísť na pohotovosť. Po 17-hodinovom čakaní na lekára však odišiel. Po návšteve svojho lekára doma, mu nakoniec diagnostikovali glioblastóm, typ rýchlo rastúceho nádoru mozgu, pri ktorom je miera prežitia len 12 až 18 mesiacov od stanovenia diagnózy.

Pán Downey a jeho 39-ročná partnerka Samantha Scottová sa však nevzdávajú, a preto sa rozhodli vyzbierať peniaze na financovanie súkromnej liečby.

Pán Downey si všimol, že ho bolí hlava už dva dni pred ich rodinnou dovolenkou, ale veľa si z toho nerobil. Že niečo nie je v poriadku, si uvedomil, keď pocítil "bodavú bolesť" v pravej časti hlavy.

"Bolesť bola taká ostrá, že som sa snažil ťahať hlavu na druhú stranu, pretože som mal pocit, že mi do nej niečo naráža. Bral som jeden liek proti bolesti za druhým, ale bolesť hlavy neprestávala," povedal.

Bolesť bola taká neznesiteľná, že z nej otcovi troch detí sa prišlo zle. V prvý deň rodinného výletu zavolal na tiesňovú linku, kde mu povedali, aby išiel na pohotovosť. V nemocnici mu však povedali, že na lekára sa bude čakať 17 hodín. Partneri sa rozhodli riskovať a vrátiť sa domov, keďže ich syn mal v pondelok nastúpiť na strednú školu. Na druhý deň, 4. septembra, išiel k svojmu všeobecnému lekárovi a ten ho poslal na vyšetrenie, ktoré ukázalo, že má krvácanie do mozgu.

Nasledujúci deň mu urobili magnetickú rezonanciu, ktorá odhalila nádor na mozgu. Lekári si spočiatku neuvedomovali závažnosť jeho stavu, a mysleli si, že ide o nádor v druhom štádiu, tvrdí pán Downey. Ale po operácii biopsia ukázala, že nádor má už 2,5 cm a diagnostikovali mu glioblastóm štvrtého štádia.

Hlavnými príznakmi sú bolesti hlavy, záchvaty, nevoľnosť, ospalosť, problémy so zrakom a zmeny osobnosti. Tie sú spôsobené tým, že nádor pri svojom raste zvyšuje tlak vo vnútri lebky. K liečbe sa využíva chirurgia, rádioterapia a chemoterapia. Podľa charitatívnej organizácie The Brain Tumour Charity môže byť očakávaná dĺžka života od diagnostikovania glioblastómu len 12 až 18 mesiacov a v mnohých prípadoch sa nádor vracia aj po liečbe.

Pán Downey absolvoval 30 kôl súbežnej chemo-rádioterapie spolu s perorálnou chemoterapiou, ale nádor sa vrátil do veľkosti 1,4 cm. V snahe o jeho ďalšie zmenšenie v januári znovu začal s perorálnou chemoterapiou.

Pani Scottová sa obáva, že nádor je "nevyliečiteľný", a tvrdí, že "sa s tým nedá nič robiť". Lekári hovoria, že jedinou možnosťou je ďalšia rádioterapia a chemoterapia.

Rodina pána Downeyho založila stránku GoFundMe s cieľom získať peniaze na alternatívnu liečbu vrátane imunoterapie, ktorá nie je dostupná v rámci NHS (Britskej národnej zdravotníckej organizácie). Imunoterapia funguje tak, že stimuluje prirodzený imunitný systém tela, aby ničil rakovinové bunky. Táto liečba je však veľmi nákladná.

V súčasnosti rodina vyzbierala takmer 5 000 libier. "Podarilo sa nám získať nejaké finančné prostriedky, ale ani zďaleka to nie je toľko, koľko potrebujeme. Lekári povedali, že imunoterapia nemusí byť pre Marka prospešná a stojí státisíce," povedala pani Scottová.