27. mar. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

Muž mal v oblasti slabín zarastený chĺpok, skoro ho to zabilo: Lekári mu dávali len 4 % šancu na prežitie!

placeholder
Stevenovi infekcia ničila telo.
Zdroj: gofundme.com

Lekári nevedeli prísť na príčinu jeho stavu.

Zahraničie
27. mar. 2024 o 20:00
Muž mal v oblasti slabín zarastený chĺpok, skoro ho to zabilo: Lekári mu dávali len 4 % šancu na prežitie!

Lekári nevedeli prísť na príčinu jeho stavu.

Steven Spinale sa pokúšal odstrániť zarastený chĺpok v oblasti slabín, následne však dostal infekciu a diagnostikovali mu sepsu, informoval The Sun. Jeho sestra Michelle na stránke GoFundMe a videách na TikToku zdieľala príbeh otca, ktorý na konci roka 2022 bojoval o život. Lekári ho uviedli do umelo navodenej kómy a musel podstúpiť otvorenú operáciu srdca.

Sepsa je život ohrozujúce ochorenie, ktoré nastáva, keď imunitný systém nadmerne reaguje na infekciu a začne poškodzovať telesné tkanivá a orgány. U Stevena sa tento stav prejavil po tom, ako sa pokúsil odstrániť zarastajúci chĺpok na nohe. Podľa Michelle bol vtedy 36-ročný Steven mesiac pred prijatím do nemocnice dosť chorý.

"Odmietli ho v mnohých nemocniciach, ktoré si mysleli, že si to vymyslel. Začal zvracať krv, ale aj tak ho poslali domov. Na druhý deň musela moja sestra zavolať záchranku, pretože nemohol dýchať," povedala Michelle vo videu na TikToku. Keď Stevena prijali, lekári nevedeli prísť na príčinu jeho stavu.

"Jediné, na čo prišli, bolo, že má niekde vnútorné krvácanie. Vtedy sme netušili, že to bude našou najmenšou starosťou," napísala jeho sestra na GoFundMe. Lekári našli v jeho krvi vzácnu baktériu, ktorá mu podľa Michelle "odstavovala všetky orgány".

"Jeho stav sa rýchlo zhoršoval, až kým neskolaboval, a vtedy ho napojili na prístroje. Nakazil sa vzácnou baktériou, ktorá pustošila jeho telo a odstavila všetky jeho orgány."

Stevenovo telo utrpelo septický šok, čo so sebou prinieslo veľa problémov. Steven chytil chrípku typu A, dostal zápal pľúc a vyvinul sa u neho syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS), pre ktorý jeho pľúca neboli schopné pracovať. Lekári potom zistili, že septická bakteriálna infekcia sa dostala až k jeho srdcu a "zničila ho", povedala Michelle. Otec tiež utrpel "malú mozgovú príhodu". Nemohol však podstúpiť operáciu, pretože jeho stav bol príliš kritický.

Stevena intubovali a uviedli ho do lekársky navodenej kómy. Zdrvenej rodine bolo povedané, že sa z toho pravdepodobne nedostane živý - lekári mu dávali len 4 % šancu na prežitie. Rodina bola stále pri ňom, pričom jeho sestra a manželka boli neustále po jeho boku.

Aby mu pomohli s ARDS, bol dva týždne pripútaný na rotoped - špecializované nemocničné lôžko, ktoré sa otáča . Každý deň strávil 18 hodín otáčaním z chrbta na hrudník, aby sa uvoľnil tlak z jeho pľúc. Podstúpil aj otvorenú operáciu srdca na odstránenie poškodenia spôsobeného sepsou a do hrudníka mu zaviedli drény na odstránenie prebytočnej tekutiny. Po mesačnom pobyte v kóme a viacerých liečebných procedúrach sa Steven z kómy dostal bez poškodenia mozgu a je na ceste k zotaveniu.

"Steven má pred sebou dlhú cestu, ale neustále sa snaží. Učí sa sám sedieť, čo je úžasné." napísala 29. novembra 2022. Hoci ho prepustili z nemocnice na invalidnom vozíku, do konca roka 2023 sa znovu naučil chodiť.

"Stále sa vraciam k tomu, keď nám povedali, že Steven je mozgovo mŕtvy a že by sme ho mali odpojiť od prístrojov. Toto bola naozaj dlhá cesta..." napísala Michelle pod video.