18. apr. 2024 o 18:00
emd, Koktejl

Zdravotníčka sa rozplakala počas jej vyšetrenia: Mladučkej študentke povedala tie najhoršie správy!

placeholder
Mladučká Molly bojovala zo všetkých síl, aby zákernú rakovinu porazila.
Zdroj: Facebook/Molly Cuddihy

Vôbec netušila, že je vážne chorá.

Zaujímavosti
18. apr. 2024 o 18:00
Zdravotníčka sa rozplakala počas jej vyšetrenia: Mladučkej študentke povedala tie najhoršie správy!

Vôbec netušila, že je vážne chorá.

Mladučká študentka sa o svojej zničujúcej diagnóze dozvedela od rádiologičky, ktorá sa počas vyšetrenia rozplakala. Molly Cuddihy mala iba 15 rokov, keď sa dozvedela, že má zriedkavú formu rakoviny kostí, Ewingow sarkóm. Podľa Daily Mail lekári urýchlili začatie chemoterapie, ktorú pacientka podstúpila hneď nasledujúci týždeň.

„Žena, ktorá mi robila vyšetrenie, začala plakať. Ak to nebolo varovné znamenie, tak potom neviem,“ spomína teraz už 21-ročná Molly, ktorá pochádza zo škótskeho Inverclyde, na osudný deň.

Zdrvujúca správa o jej diagnóze prišla v čase, keď sa Molly pripravovala na skúšky. Plánovala študovať medicínu. „Všetko mi to bolo vzaté za pár sekúnd. Všetko padlo. Je toľko častí vášho života, ktoré to zasiahne a ovplyvní. Je to oveľa viac ako len diagnóza rakoviny,“ prezradila v rozhovore pre Radio Therapy.

Molly teraz nemá žiadne aktívne príznaky Ewingovho sarkómu, rakoviny, ktorú jej diagnostikovali v januári 2018. Medzičasom ukončila liečbu, avšak počas nej utrpela nenapraviteľné poškodenie pečene a potrebovala transplantáciu obličky. Povedala, že bola relatívne v poriadku, kým v roku 2020 nepodstúpila transplantáciu kmeňových buniek, ktoré sa používajú na nahradenie kostnej drene zničenej chemoterapiou, a úplne sa zrútila.

Vysvetlila, že s chorobou dlho bojovala a želá si, aby pred šiestimi rokmi bolo k dispozícii viac podpory. Priznala tiež, že má stále problémy so spánkom a vracajú sa jej záblesky hrozivých okamihov liečby.

„V podcaste som povedala veci, ktoré ma nikdy predtým nikto nepočul povedať a všetci ich prežívali so mnou. Je to takmer ako prezradiť ľuďom tajomstvo,“ uviedla Molly pre BBC Scotland News. Počas chemoterapie zažila napríklad desivé triašky, ktoré súviseli s infekciou. V roku 2021 musela znova prežiť utrpenie, keď vypovedala kvôli vyšetrovaniu škótskych nemocníc.

Čo je Ewingov sarkóm?

Ewingov sarkóm je typ primárnej rakoviny kostí (nazývaný aj kostný sarkóm). Je to zriedkavý druh rakoviny, ktorý sa vyvíja v podporných tkanivách, medzi ktoré patria kosti, chrupavky, šľachy, tuk a svaly. Tento typ rakoviny najčastejšie postihuje panvu, stehno, holeň, rebrá a lopatky.

Ewingov sarkóm sa najčastejšie vyskytuje u dospievajúcich a mladých dospelých, ale môže sa vyskytnúť aj v inom veku. O niečo častejšie sa vyskytuje u mužov ako u žien. Najčastejším príznakom je bolesť. Rakovina môže spôsobiť opuch oblasti, ktorá je pri dotyku bolestivá. Primárna rakovina kostí sa niekedy zistí pri zlomenine po menšom páde alebo nehode. Je to preto, že bola oslabená rakovinou.