Aj keď často čítame, že alkohol v malom množstve môže prospievať obehovej sústave, je toxickou látkou, ktorá zvyšuje riziko ochorenia pečene a niektorých typov rakoviny. Podľa španielskych vedcov by sa mu mali vyvarovať ľudia, ktorí majú viac ako 60 rokov. Škodí im aj v malom množstve. Najmenej sa potom negatívne účinky etanolu prejavia, keď si seniori malé množstvo alkoholu doprajú s jedlom.
Španielski vedci zistili, že u osôb konzumujúcich alkohol pravidelne, ale striedmo, bolo riziko úmrtia na rakovinu o jedenásť percent vyššie v porovnaní s tými, ktorí si dopriali alkohol iba výnimočne. Pokiaľ mali striedmi konzumenti už existujúce zdravotné problémy, riziko úmrtia na rakovinu u nich bolo dokonca o pätnásť percent vyššie.
Vedci z Madridu ale tiež zistili, že u osôb, ktoré pili alkohol vo forme vína pri jedle, bolo riziko úmrtia o šestnásť percent nižšie ako u tých, ktorí pili iné druhy alkoholu. Autori z Universidad Autónoma de Madrid si myslia, že zmiernenie negatívnych účinkov etanolu v prípade, že je konzumovaný vo forme vína, by mohlo súvisieť s antioxidantmi vo víne, ktoré poskytujú určité zdravotné výhody.
„Skutočnosť, že aj nízkorizikoví ľudia s týmito rizikovými faktormi mali vyššie riziko úmrtia na rakovinu, je dôležitým zistením, ktoré je v súlade so zvýšeným rizikom niekoľkých typov rakoviny a úmrtnosťou na rakovinu aj pri veľmi striedmej konzumácii alkoholu, čo zistili mnohí vedci po svete už v minulosti,“ dodávajú autori z Madridu.