18. apr. 2024 o 07:30
žani, TASR, Koktejl

Primátor Starej Ľubovne prišiel o dcéru Lucku († 17): Uvideli poslednú FOTO v jej mobile, rozplače vás, čo nasledovalo

placeholder
Jednou z obetí je aj Lucia Tomková.
Zdroj: Facebook/Ľuboš Tomko

Nikdy na ňu nezabudnú.

Domáce správy
18. apr. 2024 o 07:30
Primátor Starej Ľubovne prišiel o dcéru Lucku († 17): Uvideli poslednú FOTO v jej mobile, rozplače vás, čo nasledovalo

Nikdy na ňu nezabudnú.

Stovky ľudí sa v stredu (10.4.) v Starej Ľubovni lúčili s trojicou mladých dievčat, ktoré zahynuli pri nehode autobusu v Spišskom Podhradí. Posledná rozlúčka s Luciou († 17), Sofiou († 18) a Katarínou († 17) sa konala v Chráme Matky.

Symbolom smútočného zhromaždenia sa stala biela ruža. "Boli to dievčatá vo výkvete života. V tej svojej čistote a kráse je toto gesto oveľa hlbšie ako nejaké vence. Každý jeden kresťan chce stretnúť Krista a ony ho stretli, hoc takýmto veľmi tragickým spôsobom," dodal prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš.

"Po Lucke, Sofinke a Katke ostalo v našej škole prázdne miesto. Šiesty apríl bude odteraz pre našu školu pamätným dňom," povedal v príhovore počas liturgie riaditeľ gymnázia Pavol Chmeliar.

Nesú si ju v srdci

Rodinu primátora mesta Stará Ľubovňa Ľuboša Tomka strata milovanej dcéry Lucky veľmi zasiahla. "Milá Lucka, ďakujeme za prenadherných 17 rokov, ľúbime ťa a nikdy na teba nezabudneme. Dávajte na nás spolu so Sofi a Katkou pozor tam zhora," odkázal jej do neba zronený otec po pohrebe.

Na počesť dcéry sa rodina rozhodla splniť si jeden z jej plánov. "Lucka plánovala ísť na Zamkovského chatu, dnes sme tam boli," podelil sa pred pár dňami na sociálnej sieti. Podarilo sa im tiež sfunkčniť Luckin mobil. " Posledná fotka, ktorú Lucka urobila bola z Ľubovnianskej knižnice, ktorú často navštevovala a kde bola výstava Veroniky Ferencovej. Urobila si jedinú fotku obrazu, ktorý sa jej veľmi páčil," prezradil starosta s tým, že obraz už visí v ich obývačke.

Tragická nehoda

Dievčatá zahynuli v sobotu (6. 4.) pod kolesami autobusu, ktorý sa z doposiaľ nezistených príčin pohol, keď prechádzali popred vozidlo. Boli súčasťou skupiny, ktorá sa chystala na diecézne stretnutie biskupa s mladými. Príčiny a okolnosti tragédie sú v štádiu vyšetrovania. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo. Potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi. Polícia v prípade vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Dve dievčatá zahynuli na mieste, jedna podľahla zraneniam v spišskonovoveskej nemocnici. Pri nehode sa zranilo ďalších sedem ľudí, najhoršie na tom bolo 15-ročné dievča, ktoré leží v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura a je v stabilizovanom stave.