S príchodom chladnejších dní sa veľa ľudí rozhodne skladovať jedlo vonku. Využívajú nízkej teploty na uchovanie čerstvosti potravín. Často urobia z balkóna akýsi núdzový chladiaci priestor. To však môže spôsobiť problémy, píše poľský portál Fakt.pl.
Počas vianočného obdobia, keď býva jedla viac než dosť a teplomery ukazujú len niekoľko stupňov, sa často stáva, že rôzne druhy mäsa, šalátov či hotových jedál končia mimo domu – na balkóne, terase alebo v garáži. Z niekoľkých dôvodov však môže byť toto riešenie pomerne rizikové.
Skladovanie jedla na balkóne
Expertka Katarzyna Bosacka upozorňuje, že skladovanie jedla na balkóne môže byť bezpečné len vtedy, ak teplota zostáva stabilná. V praxi je kontrola týchto podmienok veľmi náročná. "Náhle zmrazovanie a rozmrazovanie potravín nie je bezpečné pre naše zdravie,“ upozornila.
Obzvlášť ide o pochúťky, ktoré by sa nemali mraziť, napríklad šaláty s majonézou alebo koláče s krémom. Proces zmrazovania, jemného rozmrazovania a následného opätovného zmrazovania totiž podporuje rast baktérií. Výsledkom môže byť niekedy až otrava.
Treba si tiež uvedomiť, že aj keď vonku panuje nízka teplota, počas jasných zimných dní sa jedlo vystavené na balkóne môže zohriať od slnka. V dôsledku toho v skutočnosti neudržiava dostatočný chlad. Navyše, skladovanie potravín vonku ich vystavuje znečistenému vzduchu a výfukovým plynom, čo je obzvlášť problematické v mestských oblastiach.
Lákavá lahôdka pre zvieratá
To však nie je jediná hrozba. Jedlo vystavené na balkóne alebo v garáži sa stáva ľahko dostupným pre zvieratá. Nejde len o domáce zvieratá, ktorým môže konzumácia niektorých jedál uškodiť, ale aj o hlodavce, vtáky či hmyz. Tieto zvieratá môžu prenášať mikroorganizmy nebezpečné pre človeka, vrátane baktérií salmonely.
Potraviny by sa na balkóne, terase či v garáži mali skladovať len krátkodobo, pričom je dôležité sledovať počasie a vhodne ich zabezpečiť. Oplatí sa použiť vzduchotesné nádoby alebo ich pevne zaťažiť pokrievku hrnca.
Skladovanie jedla počas výpadku prúdu
Niekedy je nutné vyložiť jedlo von kvôli výpadku elektriny. Ako pripomína Americké ministerstvo poľnohospodárstva, nezatvorená chladnička dokáže udržať bezpečnú teplotu približne štyri hodiny, zatiaľ čo plná mraznička až 48 hodín. V takom prípade sa odporúča konať pokojne a neponáhľať sa.
