27. feb. 2024 o 12:36
TASR, Koktejl

Národná rada odsúdila uznesenie europarlamentu: Do Štrasburgu posiela rázny odkaz!

placeholder
Plénum Národnej rady Slovenskej republiky
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Návrh opozície dostal stopku.

Domáca politika
27. feb. 2024 o 12:36
Národná rada odsúdila uznesenie europarlamentu: Do Štrasburgu posiela rázny odkaz!

Návrh opozície dostal stopku.

Národná rada (NR) SR odsúdila uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa týkalo novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok poslanci schválili a ktoré na rokovanie predložil zahraničný výbor. Opozícia v reakcii predložila svoj návrh uznesenia k rezolúcii EP, ten však na hlasovaní neprešiel.

Z prijatého uznesenia okrem odsúdenia rezolúcie vyplýva aj apel NR SR na europarlament, aby "svojimi ideologickými uzneseniami prestal spochybňovať výlučné právomoci členských štátov Európskej únie a prestal šíriť dezinformácie o SR". Slovenský parlament zároveň vyjadril znepokojenie nad "protislovenským konaním poslancov EP zastupujúcich slovenskú opozíciu, ktorí iniciovali a sformulovali lživý a zavádzajúci text, čím vážne ohrozili národné záujmy SR".

Snemovňa tiež vyzvala EP, aby rešpektovala, že úprava Trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je "suverénnym rozhodnutím demokraticky zvolenej vlády SR", ktoré sa žiadnym spôsobom nevymyká právnej praxi v EÚ.

Opozícia odmietnutým uznesením navrhovala, aby parlament vzal rezolúciu na vedomie. Docieliť chceli, aby snemovňa vyjadrila znepokojenie nad spôsobom, akým sa vláda SR rozhodla prijať zmeny Trestného zákona.