05. jún. 2023 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Tento nápoj chráni pred predčasnou stratou pamäti: Stačia dve šálky denne

placeholder
Tento nápoj chráni pred predčasnou stratou pamäti. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Počas trojročnej štúdie vedci testovali pamäť u viac ako 3 500 ľudí nad 60 rokov.

Zdravie
05. jún. 2023 o 04:00
Tento nápoj chráni pred predčasnou stratou pamäti: Stačia dve šálky denne

Počas trojročnej štúdie vedci testovali pamäť u viac ako 3 500 ľudí nad 60 rokov.

Katechíny alebo flavanoly sú jednou zo skupín látok zo skupiny polyfenolov, ktoré majú priaznivé účinky na ľudské zdravie. Pôsobia priaznivo na cievy. Najbohatším zdrojom katechínov je zelený čaj. A podľa britských vedcov stačia dve šálky tohto nápoja denne na ochranu pred predčasnou stratou pamäti spojenou so starnutím mozgu.

Katechíny sa nachádzajú vo všetkých formách čaju vrátane čierneho, bieleho atď. Najvyšší obsah flavanolov je však v zelenom čaji. Nachádzajú sa však aj v káve, jablkách, bobuľovinách a kakau.

Odborníci z Readingu skúmali, ako flavanoly ovplyvňujú pamäť u viac ako 3 500 zdravých ľudí starších ako 60 rokov. Jedna skupina užívala 500 mg katechínov denne, čo zodpovedá dvom šálkam kávy alebo zeleného čaju. Druhá skupina užívala placebo. Počas trojročnej štúdie dostávali účastníci úlohy na vybavovanie slov, pri ktorých vedci testovali ich pamäť. Konečné výsledky testov v skupine s flavanolom boli v priemere o 10,5 percenta lepšie, pričom u tých, ktorí začali s najnižším príjmom flavanolu v celkovej strave, sa zvýšili na šestnásť percent.

"Dve šálky sú pre mnohých ľudí dostatočným zdrojom. Ak pijete čaj, nezáleží na tom, či si do neho dáte mlieko - nemá to vplyv na príjem flavanolu," hovorí hlavný autor štúdie profesor Gunter Kuhnle z Univerzity v Readingu.

Príjem katechínov môžete doplniť aj konzumáciou netučného kakaa alebo pitím kávy.