17. nov. 2025 o 15:00
Famous.cz, Koktejl

Týmto potravinám sa radšej vyhýbajte: Výrazne zvyšujú výskyt polypov spojených s rakovinou čriev!

placeholder
Ultraspracované potraviny výrazne zvyšujú výskyt polypov spojených s rakovinou čriev. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Lekári zaznamenali viac prípadov rakoviny čriev u mladších dospelých.

Zdravie
17. nov. 2025 o 15:00
Týmto potravinám sa radšej vyhýbajte: Výrazne zvyšujú výskyt polypov spojených s rakovinou čriev!

Lekári zaznamenali viac prípadov rakoviny čriev u mladších dospelých.

Ženy mladšie ako päťdesiat rokov, ktoré pravidelne konzumujú ultraspracované potraviny, majú podľa novej globálnej analýzy výrazne vyššie riziko tvorby črevných polypov – teda výrastkov v čreve, ktoré môžu byť predstupňom rakoviny. Výskumníci upozorňujú, že rakovina hrubého čreva je jediným typom nádoru, ktorý v tejto vekovej skupine dlhodobo stúpa, a preto sa zamerali na možné environmentálne faktory.

Ultraspracované potraviny (UPF), obvykle chudobné na vlákninu a plné pridaných chemických látok, sú s rakovinou hrubého čreva spájané už desiatky rokov. Doteraz ale chýbali dáta o ich vzťahu k skoro vznikajúcim črevným zmenám.

Vedci z projektu PROSPECT, financovaného iniciatívou Cancer Grand Challenges, analyzovali výsledky endoskopií u viac ako 29 100 žien. Zistili, že u tých, ktoré jedli najviac ultraspracovaných potravín, bolo riziko vzniku výrastkov na hrubom čreve alebo konečníku o štyridsaťpäť percent vyššie.

Polypy bývajú väčšinou neškodné, ale u malej časti pacientov sa môžu postupne zmeniť na zhubné nádory. "Vidíme viac prípadov rakoviny čriev u mladších dospelých a stále nevieme prečo. Náš výskum skúma možné faktory, napríklad stravu, nedostatok pohybu a narušenie črevného mikrobiomu, ktoré môžu hrať úlohu," uviedol hlavný autor štúdie doktor Andrew Chan z Massachusetts General Hospital. Výsledky štúdie zverejnil časopis JAMA Oncology.