21. apr. 2024 o 14:00
mob, Koktejl

Svet už nikdy nebude taký, ako predtým: 10 vecí, ktoré ovplyvnia život každého na planéte!

placeholder
Tempo zmien vo svete sa bude zvyšovať. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Tempo zmien sa bude zvyšovať.

Zaujímavosti
21. apr. 2024 o 14:00
Svet už nikdy nebude taký, ako predtým: 10 vecí, ktoré ovplyvnia život každého na planéte!

Tempo zmien sa bude zvyšovať.

Vojna, pandémia, ekonomické turbulencie a zmeny v politickej moci v rámci národov aj na medzinárodnej úrovni znamenajú, že svet je úplne iný, ako bol na začiatku roka 2020, píše svetovo uznávaný futurista Bernard Marr, ktorý pre Forbes zhrnul, čo si myslí, že bude najvýznamnejším globálnym trendom v roku 2024.

Tu je 10 vecí, ktoré ovplyvnia životy každého na planéte a ich priebeh bude mať hlboké dôsledky nielen pre druhú polovicu desaťročia. Umelá inteligencia (AI) je už dnes súčasťou nášho každodenného života a je isté, že bude do neho zasahovať ešte viac. Ľudstvu môže pomôcť v riešení mnohých problémov, no aj pripraviť o množstvo pracovných miest. Existujú tiež obavy, že odovzdanie kontroly nad našimi životmi algoritmom môže prehĺbiť rozdelenie a nerovnosť v spoločnosti.

Svet tiež sužuje počasie a klimatická zmena, ktorá je každým rokom prináša nové extrémy. Rok 2024 predstavuje kritickú príležitosť zistiť, či existuje vôľa urobiť zmeny a ťažké rozhodnutia potrebné na to, aby sme sa v blízkej budúcnosti vyhli veľmi nepríjemným otrasom.

Tento rok sa označuje za supervolebný, pretože v mnohých krajinách sveta prebehli (USA, EÚ Indii, Spojenom kráľovstve a Rusku), alebo ešte iba prebehnú dôležité voľby, ktoré môžu pohnúť globálnym dianím. V mnohých z týchto krajín narastá polarizácia medzi progresívnymi a konzervatívnymi alebo nacionalistickými a internacionalistických strán a voličov, čo môže byť poriadne nebezpečné.

Ružové to nie je ani v ekonomike, pretože pokračuje spomaľovanie globálneho ekonomického rastu, čo ohrozuje mnohé aspekty spoločnosti. Ťažké ekonomické časy zvyčajne vedú k tomu, že vlády sa rozhodnú znížiť výdavky na verejné služby a verejné služby, znižovanie počtu pracovných miest, zníženie životnej úrovne a nárast občianskych nepokojov.

Výzvou pre organizácie a jednotlivcov bude aj zvládnutie zmeny v spôsobe práce. Hoci niektoré spoločnosti implementujú politiku „späť do kancelárie“, práca na diaľku a hybridná práca zostávajú na oveľa vyššej úrovni, než boli pred pandémiou. Môže to ale viesť aj k zvýšenej sociálnej izolácii a sociálnej súdržnosti.

Svet bude ďalšie roky zápasiť aj s generačnou priepasťou, najmä čo sa týka majetku. To by mohlo viesť k zníženej sociálnej mobilite, ako aj politickej polarizácii, čo so sebou prináša nebezpečenstvo, že voliči budú priťahovaní k populistickým alebo extrémistickým politickým stranám.

To je voda na mlyn pre „kultúrne vojny“, ktoré so sociálnym sieťami stále viac rozdeľujú spoločnosť. V online priestore čoraz častejšie vidíme, že publikum je nasmerované na obsah, ktorý pravdepodobne potvrdí ich zaujatosť a zároveň rozdúcha pocity nespravodlivosti alebo nerovnosti.

Časy, keď vzdelávanie bolo len pre mladých, sú preč. Práca sa mení, preto sa menia aj modely učenia potrebné na prípravu na prácu. Vo vyspelých krajinách dochádza k posunu smerom k celoživotnému vzdelávaniu. Zamestnávatelia budú čoraz viac uznávať dôležitosť rekvalifikácie a zvyšovania kvalifikácie hodnotných pracovníkov, keďže dĺžka života a neskorší odchod do dôchodku vedú k staršej pracovnej sile.

OSN predpokladá, že do roku 2050 bude 66 percent svetovej populácie žiť v mestských oblastiach. Aj keď to má potenciál stimulovať hospodársky rast a prosperitu, prináša to aj problémy, ako preľudnenie, znečistenie a zvýšené životné náklady. Riešenie vplyvu tejto obrovskej zmeny v spôsobe života mnohých ľudí bude prioritou pre vlády a priemysel v nasledujúcich rokoch.

S tým súvisí aj migrácia či „úniky mozgov“. V rokoch 1970 až 2020 sa počet ľudí žijúcich v inej krajine ako v tej, v ktorej sa narodili, viac ako strojnásobil. V roku 2024 budú niektorí utečenci utekať pred vojnou, niektorí ekonomickí migranti hľadajúci lepší život a niektorí budú hľadať únik do častí sveta, kde život ešte nie je príliš narušený stúpajúcimi teplotami a hladinou morí. Ekonomiky budú naďalej ťažiť z prílevu prevažne mladých, práceschopných a aktívnych pracovníkov.