Každú minútu množstvo ľudí utrpí srdcový infarkt, no len zlomok z nich vie, na aké príznaky si treba dávať pozor. Podľa doktorky Bhavini Shah však existujú viaceré symptómy, ktoré hoci nie sú veľmi známe, tiež môžu súvisieť s ochorením srdca. Ako informoval portál Daily Mail, riziko tohto stavu môžete znížiť pomocou niekoľkých jednoduchých zmien.
Mnohí nevedia, že trpia ochorením srdca
Ochorenie srdca označuje celý rad stavov, ktoré postihujú srdce a cievy. Často sú spôsobené tukovými usadeninami v tepnách, ktoré môžu sťažovať správny prietok krvi a kyslíka cievami. Tým sa zvyšuje riziko upchatia, a teda aj mŕtvice alebo srdcového infarktu.
Medzi najčastejšie príznaky patrí bolesť na hrudníku, ktorá sa prejavuje ako tlak, napätie, stláčanie alebo ťažoba, dýchavičnosť, nepravidelný srdcový rytmus či extrémna únava. Podľa Bhavini Shah je však potrebné dávať si pozor aj na menej známe symptómy, ktoré si mnohí ľudia vôbec nespájajú s ochorením srdca.
Existuje množstvo menej známych príznakov
Jedným z obzvlášť závažných príznakov je stav známy ako paličkovanie, ktorý opisuje zhrubnutie a rozšírenie nechtov. Spôsobuje ho nedostatočný prenos okysličenej krvi do prstov, čo vyvoláva nadmernú produkciu látky, ktorá urýchľuje rast nechtového tkaniva. Menej známym príznakom je aj sivý prstenec okolo vonkajšej strany dúhovky, farebnej časti oka. Jeho prítomnosť súvisí s ischemickou chorobou srdca, pričom môže naznačovať, že hladina cholesterolu je príliš vysoká.
Doktorka tiež varovala, aby si ľudia dávali pozor na opuchy nôh, ktoré sa z lekárskeho hľadiska nazývajú edém. Tento príznak vzniká vtedy, keď je srdce príliš slabé na to, aby dokázalo účinne pumpovať krv po celom tele, čo vedie k hromadeniu tekutiny v žilách a tkanivách nôh a chodidiel.
Podľa odborníčky existujú viaceré zmeny životného štýlu, ktoré dokážu predísť tomuto ochoreniu, pričom jedným z nich je obmedzenie tučných jedál. "Zníženie príjmu tukov je účinný spôsob, ako nielen zmierniť riziko ischemickej choroby srdca, ale aj pomôcť znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu," povedala.
Podľa britskej NHS by ste mali konzumovať viac stravy s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom tuku, ktorá by mala zahŕňať aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, ako aj celozrnné výrobky (ovos a hnedá ryža). Odborníci tiež odporúčajú obmedziť príjem soli na maximálne 6 gramov denne a vyhýbať sa nasýteným tukom, pretože môžu zvyšovať hladinu cholesterolu. Pomôcť vám tiež môže obmedzenie fajčenia, ktoré poškodzuje výstelku tepien vrátane koronárnych tepien, či menšia konzumácia alkoholu.