27. máj. 2023 o 18:00
mob, TASR, Koktejl

Včasné príznaky rakoviny hrubého čreva: Ak na sebe spozorujete TOTO, bežte k lekárovi!

placeholder
Príznaky rakoviny hrubého čreva (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Ochoreniu sa dá vyhnúť.

Zdravie
27. máj. 2023 o 18:00
Včasné príznaky rakoviny hrubého čreva: Ak na sebe spozorujete TOTO, bežte k lekárovi!

Ochoreniu sa dá vyhnúť.

Rakovinu konečníka a hrubého čreva každoročne na Slovensku diagnostikujú 4500 ľuďom. Približne 1900 z nich zomrie. Ochoreniu sa však dá vyhnúť. Účinnou prevenciou sú pravidelné prehliadky u lekára, ale aj správna životospráva či pravidelný pohyb.

„Účinnými zbraňami je správna životospráva so zameraním napríklad na dostatočný prijem vlákniny, vitamínov, ignorovanie alkoholu a cigariet, udržiavanie zdravej hmotnosti, znížená alebo žiadna konzumácia červeného a priemyselne spracovaného mäsa,“ nedávno priblížil Národný onkologický inštitút (NOI).

Dôležitá je podľa inštitútu tiež sekundárna prevencia - preventívne prehliadky a skríningové vyšetrenia. „Keďže rakovina hrubého čreva a konečníka postihuje najmä mužov a ženy nad 50 rokov, preto sa pravidelný skríning, tzv. onkokontrola na Slovensku odporúča práve od 50. roku života. Dokáže už u ľudí bez príznakov včas odhaliť kolorektálny karcinóm,“ dodal.

Vedci z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Louis identifikovali štyri dôležité príznaky a symptómy, ktoré signalizujú zvýšené riziko skorého nástupu kolorektálneho karcinómu. Tieto prejavy môžu byť kľúčom k skoršej detekcii a diagnostike včasného nástupu kolorektálneho karcinómu u mladších dospelých, píše web medicine.wustl.edu.

Zistili, že v období od 3 mesiacov do 2 rokov pred diagnózou sa bolesť brucha, krvácanie z konečníka, hnačka a anémia z nedostatku železa poukazujú na zvýšené riziko u osôb mladších ako 50 rokov.

„Najmä dva symptómy - rektálne krvácanie a anémia z nedostatku železa, stav, v ktorom nie je dostatok zdravých červených krviniek na prenášanie kyslíka - poukazujú na potrebu včasnej endoskopie a sledovania,“ povedala vedúca výskumníčka Yin Cao, docentka chirurgie v divízii vied o verejnom zdraví a výskumný člen Siteman Cancer Center v Barnes-Jewish Hospital a Washington University School of Medicine.