12. apr. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

Odborník prezradil, ako odhaliť rakovinu už v začiatkoch: Takto si ju všimnete už v „tichej fáze“!

placeholder
Lekár radí, ktoré vyšetrenia by ste určite nemali vynechať. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Rakovina sa nie vždy ohlási zjavnými príznakmi.

Zahraničie
12. apr. 2024 o 20:00
Odborník prezradil, ako odhaliť rakovinu už v začiatkoch: Takto si ju všimnete už v „tichej fáze“!

Rakovina sa nie vždy ohlási zjavnými príznakmi.

Mnohí ľudia sa v skutočnosti dozvedia diagnózu až počas bežných lekárskych prehliadok alebo vyšetrení iných zdravotných problémov, napísal The Sun. Je to preto, že mnohé formy ochorenia sa v počiatočných štádiách skrývajú v tichosti. Odhalenie rakoviny počas tejto "tichej fázy" však môže byť kľúčové pre zabezpečenie čo najlepšej šance na prežitie, vysvetlil profesor Justin Stebbing, odborník na biomedicínske vedy z Anglia Ruskin University.

"Hoci aj tichá rakovina môže byť niekedy agresívna a rýchlo postupovať, môže tiež zostať neaktívna celé roky alebo desaťročia. Napríklad niektoré druhy rakoviny prostaty, prsníka a štítnej žľazy sa často vyvíjajú pomaly bez zjavných príznakov alebo bez šírenia mimo pôvodnej oblasti. Našťastie, v mnohých krajinách máme k dispozícii skríningové testy na ochorenia, ako je rakovina prsníka alebo hrubého čreva, aby sa zvýšila šanca včasnej diagnostiky," napísal v časopise Conversation.

"Identifikácia rakoviny v ranom štádiu znamená, že ochorenie je obmedzené na miesto vzniku, je menšia a potenciálne ľahšie liečiteľná. Diagnostikovanie menšej rakoviny často znamená, že ak je potrebná operácia, môže ísť o menej invazívny zákrok. Môže byť tiež nižšia pravdepodobnosť, že bude potrebná pooperačná preventívna chemoterapia na odstránenie zvyškových buniek."

Existujú tri skríningové programy, ktoré môžu pomôcť zachytiť určité formy ochorenia skôr.

Pre rakovinu krčka maternice

Skríning krčka maternice sa ponúka všetkým ženám a ľuďom s krčkom maternice vo veku 25 až 64 rokov na kontrolu zdravia buniek krčka maternice. V rámci skríningu sa krčok maternice testuje na prítomnosť ľudského papilomavírusu (HPV), ktorý spôsobuje takmer všetky druhy rakoviny krčka maternice. HPV je veľmi rozšírený vírus, ktorý postihuje približne osem z desiatich ľudí. Medzi príznaky patria krvácanie mimo menštruácie, bolesť v panvovej oblasti alebo počas sexu.

V prípade rakoviny prsníka

Ak sa rakovina prsníka zistí včas, liečba je úspešnejšia a je veľká šanca na uzdravenie. Pri skríningu prsníkov sa používa röntgenové vyšetrenie nazývané mamograf, ktoré dokáže odhaliť rakovinu, aj keď je príliš malá na to, aby ju bolo vidieť alebo sa dala nahmatať. Príznakom môžu byť hrčka, zhrubnutie tkaniva prsníka, zmena veľkosti alebo tvaru prsníka, krvavý výtok z bradavky, prehĺbenie, vyrážka na koži okolo prsníka alebo zmeny na bradavke.

Pri rakovine čreva

Ak sa rakovina čreva diagnostikuje včas, viac ako 90 % prípadov sa dá podľa britskej organizácie Cancer Research UK úspešne liečiť. Je možné zaobstarať si domácu testovaciu súpravu na vyšetrenie tejto rakoviny. Príznakom môžu byť krvácanie, trvalá zmena črevných návykov, nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, únava, bolesť alebo hrča v žalúdku.

Hoci sa niektoré druhy rakoviny istý čas neprejavujú žiadnymi príznakmi, ostatné príznaky, ktoré sa objavia, môžu byť nejasné a ľahko sa zamenia za nezhubné problémy.

"Únava, nevysvetliteľný úbytok hmotnosti a pretrvávajúca bolesť patria medzi nešpecifické príznaky, ktoré môžu signalizovať skrytú malignitu. Takéto príznaky sa však môžu nesprávne interpretovať alebo ľahko zamietnuť, čo prispieva k oneskorenej diagnostike a liečbe," povedal profesor Justin.

Je dôležité uvedomiť si, čo je pre vás normálne, a porozprávať sa so svojím lekárom, ak spozorujete akékoľvek nezvyčajné zmeny alebo nemiznúce príznaky.