19. apr. 2024 o 09:22
TASR, Koktejl

Cestovatelia vybrali najlepšie letisko na svete: Už ste ho navštívili?

placeholder
Medzinárodné letisko v katarskej metropole Dauha (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Prieskum pre rok 2024 trval od augusta 2023 do marca 2024.

Cestovanie
19. apr. 2024 o 09:22
Cestovatelia vybrali najlepšie letisko na svete: Už ste ho navštívili?

Prieskum pre rok 2024 trval od augusta 2023 do marca 2024.

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards. TASR informuje podľa webu Skytrax.

"Tento rok HIA oslavuje desiaty rok prevádzky a sme naozaj poctení, že nás cestujúci už po tretíkrát zvolili za najlepšie letisko na svete. Náš tím sa zaviazal poskytovať cestujúcim vynikajúce služby vrátane krytej tropickej záhrady Orchard a tešíme sa na to, že budeme pre nich vytvárať nezabudnuteľné a výnimočné cesty," povedal generálny riaditeľ Qatar Airways Group Badr Al Meer.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio. Prvú desiatku v roku 2024 dopĺňajú parížske letisko Charlesa de Gaulla, letiská v Dubaji, Mníchove, Zürichu a Istanbule. Viedenské letisko skončilo na 13. priečke.

Ocenenia pre najlepšie letiská podľa celosvetového prieskumu spokojnosti cestujúcich udeľuje od roku 1999 poradenská spoločnosť Skytrax z Londýna. Pre rok 2024 ich vyhlásila na výstave Passenger Terminal EXPO vo Frankfurte nad Mohanom.

Prieskum pre rok 2024 trval od augusta 2023 do marca 2024 a cestujúci hodnotili viacero kategórií letiskového priemyslu ako sú bezpečnosť, kvalita a rýchlosť registrácie, preprava batožiny, možnosti transferov, nákupy, úroveň stravovania alebo čistota. World Airport Awards sú považované za meradlo kvality pre svetový letiskový priemysel, pričom hodnotia služby na viac ako 570 letiskách.