Aj keď už nedokážeme z hlavného chodu zjesť jediné sústo navyše, natlačíme do seba sladký dezert. Nemeckí vedci teraz možno našli dôvod, prečo je také ťažké odolať sladkému po výdatnom jedle. Zistili, že istý proces v mozgu, vďaka ktorému sa po jedle cítime sýti, v nás zároveň vyvoláva chuť na cukor.
Z experimentálneho výskumu v Inštitúte Maxa Plancka vyplýva, že myši, ktoré jedli, kým sa nenasýtili, sotva zvládli ďalšie sústo, keď im bolo ponúknuté druhé hlavné jedlo. Keď im však namiesto toho ponúkli sladkú pochúťku, zjedli šesťkrát viac kalórií a ich mozog sa v oblasti zvanej paraventrikulárny talamus aktivoval.
Ľudia, ktorým vedci podali sladký nápoj, vykazovali rovnakú mozgovú aktivitu, ktorá zahŕňala skupinu mozgových buniek zvaných POMC neuróny. Z ďalších pokusov na myšiach vyplynulo, že vypnutie tejto dôležitej aktivity v mozgu znamenalo, že sa už neprejedali cukrom, keď boli plné.
„Rovnako ako pre mnoho ľudí je pre mňa ťažké povedať nie, pokiaľ je k dispozícii čokoládový dezert. Z evolučného hľadiska to dáva zmysel, pretože cukor poskytuje rýchlu energiu a v prírode sa ťažko hľadá, takže naše jaskynné mozgy sú naprogramované tak, aby si ho zaobstarali, keď to ide,“ myslí si doktor Henning Fenselau, hlavný autor štúdie z Inštitútu Maxa Plancka.