08. máj. 2023 o 18:00
TASR, Koktejl

Jedna z najagresívnejších foriem rakoviny: 5 varovných signálov, ktoré vám môžu zachrániť život!

placeholder
Päť včasných varovných príznakov rakoviny pankreasu (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Včasné príznaky sa dajú ľahko prehliadnuť a neexistuje na to žiadna štandardná metóda skríningu.

Zdravie
08. máj. 2023 o 18:00
Jedna z najagresívnejších foriem rakoviny: 5 varovných signálov, ktoré vám môžu zachrániť život!

Včasné príznaky sa dajú ľahko prehliadnuť a neexistuje na to žiadna štandardná metóda skríningu.

Rakovina pankreasu patrí medzi onkologické diagnózy s najnižšou mierou prežitia. Dôvodom je náročnosť jej diagnostiky. Náročná diagnostika zapríčiňuje, že priemerný čas prežitia pacientov s metastázujúcim nádorom pankreasu je 4,6 mesiaca. Lekári hovoria, že až 95 percent z tých, ktorým je diagnostikovaná, jej podľahne aj preto, že rizikové faktory nie sú verejnosti známe.

„Keďže nie sú špecifické prvé symptómy ochorenia a odborníci pri nich nemyslia aj na pankreas, diagnostika sa tak posúva do pokročilých štádií,“ tvrdí OZ Nie rakovine. Prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková uviedla, že približne 20 percent všetkých odhalených prípadov je možné riešiť chirurgicky.

Príznakmi rakoviny pankreasu môžu byť žltačka, bolesti brucha, bolesti v krížovej časti chrbta, rozvoj alebo zhoršenie diabetes mellitus bez zvýšenia telesnej hmotnosti, hlboká žilová trombóza, zmena vo vyprázdňovaní, ílovitá stolica či hnačka, nevysvetliteľná strata hmotnosti, nevoľnosť a depresia.

Klinická onkologička Miroslava Malejčíková pripomína, že včasná diagnostika tohto ochorenia je kľúčová. OZ preto vyzýva, že pokiaľ sa u niekoho prejavia dva či viac symptómov, návštevu lekára netreba odkladať. Rakovina pankreasu je nazývaná aj tichým zabijakom, pretože v počiatočnej fáze sú príznaky takmer zanedbateľné a len malé množstvo ľudí si ich uvedomuje. Toto je 5 hlavných varovných príznakov rakoviny pankreasu, ktoré vám môžu zachrániť život.

VAKCÍNY NA BÁZE mRNA BY MOHLI POMÔCŤ V LIEČBE RAKOVINY PANKRASU

Vakcína na základe rovnakej technológie mRNA, ako sú očkovacie látky proti ochoreniu COVID-19, by mohla pomôcť v liečbe rakoviny pankreasu. Vyplýva to z výsledkov klinickej štúdie, ktoré vedci odprezentovali na konferencii Americkej spoločnosti klinickej onkológie (ASCO). TASR správu prevzala z denníka New York Post.

 

Štúdia, ktorú uskutočnila nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech, dokazuje, že až polovica pacientov, ktorým vyoperovali tumor a následne boli zaočkovaní, zostala aj po 18 mesiacoch v kompletnej remisii. Podľa lekárov by mohla byť táto vakcína schopná „vycvičiť“ imunitný systém na to, aby zabíjal rakovinové bunky v pankrease.

 

Klinická štúdia sa realizovala na 16 pacientoch, pričom každému z nich bola podaná špeciálne prispôsobená vakcína vyrobená na základe nukleovej kyseliny mRNA, nachádzajúcej sa v ich nádoroch. Pacienti boli zaočkovaní po operácii, pri ktorej im tumory z tela odstránili. Výsledky preukázali, že vakcína vyvolala odpoveď imunitných T-buniek u ôsmich pacientov. Zvyšnej polovici sa buď rakovina vrátila, alebo jej podľahli.

 

„Na rozdiel od iných typov imunoterapií sa zdá, že tieto mRNA vakcíny majú schopnosť vyvolať u pacientov s rakovinou pankreasu imunitnú odpoveď,“ uviedol Vinod Balachandran z onkologického strediska Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) v New Yorku. Podľa firmy BioNTech je v Spojených štátoch rakovina pankreasu jednou z najčastejších príčin úmrtí na onkologické ochorenie. Až 90 percent pacientov zomiera do dvoch rokov po určení diagnózy.

 

Podľa Balachandrana je liečba tohto typu rakoviny bežnou chemoterapiou či imunoterapiou veľmi náročná. Vedci sa domnievajú, že sľubné výsledky mRNA vakcín v liečbe rakoviny sú dobrou správou i pre pacientov s inými onkologickými ochoreniami. Upozorňujú však, že štúdia bola vykonaná na malej vzorke pacientov a mala by sa preto zopakovať.

Žltačka

Žltačka, zožltnutie kože a očí, je jedným z najčastejších skorých príznakov rakoviny pankreasu. Je spôsobená nahromadením bilirubínu, žltohnedej látky, ktorú vytvára pečeň. Pečeň uvoľňuje žlč, tekutinu určenú na podporu trávenia, ktorá obsahuje bilirubín. Pri normálnej činnosti pečene sa žlč presúva kanálikmi do čreva a pomáha štiepiť tuky. Keď sa však žlčové kanáliky zablokujú, bilirubín sa hromadí a spôsobuje žltnutie kože a očí. Stáva sa to preto, lebo pankreas sa nachádza v blízkosti spoločného žlčovodu, takže nádory tlačia na žlčovod, aj keď sú ešte malé a na snímkach nezistiteľné. Nádory v dolnej časti pankreasu však netlačia na žlčovod, kým sa nerozšíria po celom orgáne, čo sa stáva v neskorších štádiách ochorenia, informuje britský denník Daily Mail.

Bolesť žalúdka

Rakovina, ktorá sa pôvodne vytvorí v tele alebo v dolných častiach pankreasu, sa môže rýchlo zväčšiť a tlačiť na okolité orgány. Táto rakovina tiež tlačí na nervy v okolí týchto orgánov. Jedným z blízkych orgánov je žalúdok.

Organizácia Pancreatic Action Network odhaduje, že približne 70 % pacientov pociťuje túto bolesť v čase stanovenia diagnózy. Spočiatku môže prichádzať a odchádzať, zhoršovať sa, keď ležíte alebo jete. Ako nádory rastú, bolesť môže byť stálejšia a trvať dlhšie.

Bolesť chrbta

Bolesť môže vyžarovať aj zo žalúdka do chrbta. Táto bolesť je najčastejšie lokalizovaná v strednej časti chrbta alebo tesne pod lopatkami. Môže zasahovať aj do ramien. Podobne ako bolesť žalúdka sa najčastejšie vyskytuje, keď sa nádory nachádzajú v chvoste pankreasu alebo v jeho najnižšej časti. Táto bolesť má tiež tendenciu zhoršovať sa pri ležaní alebo tesne po jedle, podobne ako bolesť žalúdka.

Náhly úbytok hmotnosti

Ľudia s rakovinou pankreasu môžu mať malú alebo žiadnu chuť do jedla. Potlačenie chuti do jedla môže byť spôsobené nedostatkom funkčných pankreatických enzýmov, ktoré pomáhajú štiepiť tuky, sacharidy a bielkoviny.

To môže spôsobiť neúmyselný úbytok hmotnosti, ktorý je často všeobecným znakom toho, že niečo nie je v poriadku z lekárskeho hľadiska. Zhubné bunky môžu tiež vyčerpávať živiny v tele, čo znamená, že pacient potrebuje viac kalórií. Ak pacient nedostáva potrebné množstvo kalórií, je pravdepodobnejšie, že bude chudnúť.

Plávajúca stolica

Nezvyčajné zmeny v pohybe stolice môžu byť príznakom rakoviny pankreasu. Kým k tomu dochádza po akýchkoľvek náhlych zmenách v stravovaní, napríklad po pridaní potravín, ako je brokolica, fazuľa a šošovica, plávajúca stolica by mohla súvisieť s nedostatkom žlče.

Tú vytvára pečeň na filtrovanie odpadových látok, ako sú toxíny a nadmerné množstvo cholesterolu. Nedostatok žlče v stolici môže byť známkou malabsorpcie žlčových kyselín. Keď sa žlč nevstrebáva správne, spôsobuje to chemickú nerovnováhu.

Ak nádor blokuje pankreatický vývod, nedostatočné vstrebávanie živín z pankreasu by mohlo viesť k zlému vstrebávaniu a hnačke, pretože nestrávená potrava prechádza tráviacim traktom príliš rýchlo. To má za následok, že stolica má príliš veľa tuku, čo spôsobuje, že pláva alebo sa zdá byť mastná či bledá.