Dietologička a odborníčka na výživu špecializujúca sa na onkológiu odhalila 10 potravín a nápojov, ktorým sa za každú cenu vyhýba. Nichole Andrews (38) ľuďom odporúča, aby v záujme svojho zdravia nasledovali jej rady, píše Mirror. „Viem, aká úžasná a účinná môže byť výživa. Ľuďom, ktorí prežili rakovinu, pomáha dosiahnuť lepšie výsledky liečby a znížiť riziko prinavrátenia diagnózy. Bohužiaľ, o strave existuje toľko dezinformácií. Ľudia už nevedia, ako sa správne stravovať,“ povedala.
Nichole uviedla, že žiadnu z položiek na svojom zozname nekonzumuje, pretože nepomáha pri životnom štýle s ohľadom na prevenciu rakoviny. „Nepijem žiadny alkohol. Všetky druhy alkoholu, vrátane červeného vína, zvyšujú riziko šiestich rôznych druhov rakoviny, kvôli etanolu, ktorý obsahuje,“ vysvetlila.
Druhou položkou na zozname je kategória, ktorá pre mnohých predstavuje každodenne konzumované potraviny. „Spracované mäso zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu. Salámy, šunky, predvarené alebo vopred upravené a spracované mäso, akákoľvek jeho konzumácia zvyšuje riziko rakoviny,“ upozornila. V podobnom duchu Nichole vysvetľuje, že číslo tri na zozname potravín, ktoré si zakázala, sú údeniny.
Na štvrté miesto umiestnila prázdne kalórie zo sladených nápojov. „Keď si idem niekam sadnúť na večeru, neobjednávam si sladké nápoje. Nechcem, aby moje kalórie pochádzali z limonád, radšej si objednám vodu alebo nesladený ľadový čaj, prípadne si môžete objednať diétne verzie nápojov,“ poradila a vyzdvihla dôležitosť udržiavania nízkych zásob tukového tkaniva, pretože nadmerné množstvo telesného tuku môže zvýšiť riziko 13 rôznych druhov rakoviny.
Ďalej hovorí, že sa vyhýba párkom, či hot-dogom a miesto nich si pripravuje vlastnú zdravšiu verziu s celozrnnou žemľou. Pri pečive volí celozrnné produkty, ktoré obsahujú viac vlákniny, čo napomáha v prevencií rakovín zažívacieho traktu. Šiestym cieľom je vyvarovanie sa cukru. Namiesto neho Nichole odporúča používať umelé sladidlá, ktoré podľa nej riziko vzniku rakoviny nezvyšujú.
Číslo osem predstavuje obmedzenie konzumácie nadmerného množstva červeného mäsa. „Po presiahnutí 500 gramov týždenného príjmu zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Zvyčajne sa držím jednej porcie červeného mäsa týždenne, alebo si ho jednoducho nedám vôbec, a siahnem po kuracom alebo morčacom mäse, rybách, morských plodoch, či rôznych druhoch rastlinných bielkovín, ako je sója,“ upresnila.
Podľa dietologičky je rovnako dôležité dbať na zloženie kávových nápojov. „Milujem kávu. Káva nezvyšuje riziko rakoviny, je to bezpečná voľba, ale ľadová káva, či kávové drinky môžu ľahko dosiahnuť aj neuveriteľných 800 kalórií. Preto si buď objednám kávu najmenšej veľkosti alebo si vypýtam, aby mi ju osladili iba polovičnou dávkou,“ priznala svoje riešenie, ktoré má za cieľ minimalizovať prebytočný príjem kalórií.
Na záver Nichole hovorí, že namiesto rastlinných mliek preferuje kravské. „Vždy si vyberám skutočné mliečne výrobky, pretože sú plné živín. Náhrady rastlinného pôvodu sú úžasné, ak máte alergiu na mliečne výrobky. Všetky sú bezpečnou voľbou, a ak vám chutia, chcem, aby ste si ich naďalej vychutnávali, ale radšej siaham po kravskom mlieku vďaka množstvu bielkovín, ktorý obsahuje a úžasnému vápniku, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Akákoľvek konzumácia mliečnych výrobkov, najmä nízkotučných, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva,“ dodala na záver.