20. aug. 2023 o 10:00
mob, Koktejl

Šialené podmienky reštaurácie v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Prepitné 500 eur tu nestačí!

placeholder
Ak chcete navštíviť podnik v Saint-Tropez, pripravte si plnú peňaženku (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Na Azúrovom pobreží to nie je nič nové.

Zahraničie
20. aug. 2023 o 10:00
Šialené podmienky reštaurácie v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Prepitné 500 eur tu nestačí!

Na Azúrovom pobreží to nie je nič nové.

Toto bolo veľa už aj na bohatého Taliana. O zážitok z jedného podniku v Saint-Tropez sa podelil pre miestne noviny Nice Matin francúzsky priateľ Taliana, ktorý nechcel byť menovaný.

Muž mal nechať v reštaurácii na Francúzskej riviére prepitné 500 eur, no štedrá suma sa čašníkovi zdala nedostatočná. Mužov teda prenasledoval až na parkovisko reštaurácie a konfrontoval ich, aby mu dali aspoň tisíc eur.

„Myslel si, že bol veľkorysý, keď nechal 500 eur, namiesto toho bol ešte napomenutý. Čašník mu povedal, že to nestačí a že sa ešte môže trochu posnažiť, aby sa priblížil k 20 % z celkovej sumy svojho účtu,“ citujú Francúza aj noviny la Repubblica. Taliana táto výmena názorov natoľko urazila, že údajne povedal, že už nikdy nechce vkročiť do tohto mesta.

Incident nie je ničím neobvyklým a vykresľuje iba rastúcu frustráciu dovolenkárov cestujúcich do tejto obľúbenej destinácie pre kráľovské rodiny a bohatých. Turisti povedali, že niektoré reštaurácie v meste vyžadujú minimálnu útratu 1500 eur na osobu, zatiaľ čo v iných oblastiach Francúzskej riviéry sa očakáva, že zákazníci minú najmenej 10-tisíc.

Bol hlásený aj prípad, keď rodine v reštaurácii v Ramatuelle povedali, že minimálna útrata pri tamojšom stole je 100 000 eur.

Zamestnanci reštaurácií si vraj preverujú zákazníkov, a ak pri predchádzajúcej návšteve nedali dobré prepitné, nedovolili im znova si zarezervovať stôl. Tieto praktiky sa nepáčia starostke Saint-Tropez Sylvii Siri, ktorá hovorí o forme vydierania, a tak zvolala miestnych majiteľov reštaurácií na stretnutie na konci letnej sezóny.