16. dec. 2024 o 20:00
Miloš Audi, Koktejl

Koľko sladkého môžete jesť bez zhoršenia zdravia srdca? Pozor na jeden opačný extrém!

placeholder
Koľko sladkého môžete jesť? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Cukor nemusí byť váš úhlavný nepriateľ.

Zdravie
16. dec. 2024 o 20:00
Koľko sladkého môžete jesť bez zhoršenia zdravia srdca? Pozor na jeden opačný extrém!

Cukor nemusí byť váš úhlavný nepriateľ.

Nová štúdia odhalila, koľko sladkostí denne je bezpečné zjesť bez toho, aby sa vám zhoršilo zdravie. Ako informoval portál Unilad, okrem vysokého príjmu cukru vás môže ohroziť aj nedostatok sladkých pochutín. Aké je teda optimálne množstvo, ktoré môže byť pre vaše zdravie prospešné?

Nemali by ste sa úplne zbaviť cukru

Zdravotníci už dlhé roky varujú pred stravou s vysokým obsahom cukru, pretože príliš veľké množstvo kalorických sladkostí v našom každodennom živote predstavuje priamu cestu k obezite. Odborníci preto odporúčajú obmedziť príjem na 30 gramov denne, čo zodpovedá približne 7 kockám cukru.

Nová štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise Frontiers of Public Health, však tvrdí, že úplné vyhýbanie sa sladkostiam tiež môže byť škodlivé pre zdravie nášho srdca. Výskumníci sledovali stravu a kardiovaskulárne zdravie približne 70-tisíc švédskych mužov a žien.

Cukor nie je váš nepriateľ.
Cukor nie je váš nepriateľ.
Zdroj: iStock

Zistili, že tí, ktorí si každý týždeň dopriali malé množstvo sladkých pochúťok, si prekvapivo znížili pravdepodobnosť mozgovej príhody o šestinu. V porovnaní s tými, ktorí si dopriali menej cukroviniek, mali tiež približne o pätinu nižšie riziko infarktu. Podľa odborníkov sa následky vyhýbania sa sladkému vzťahovali aj na iné srdcové problémy, ako sú aneuryzmy, zlyhanie srdca a nepravidelný srdcový tep.

Aké je teda magické číslo? Podľa Suzanne Janzi z Lundskej univerzity, ktorá je hlavnou autorkou výskumu, môžu byť prospešné už dve malé tabuľky čokolády denne. "Hoci naša štúdia nemôže preukázať príčinnú súvislosť, tieto zistenia naznačujú, že extrémne nízky príjem cukru nemusí byť prospešný pre kardiovaskulárne zdravie," podotkla.

Neznamená to však, že by ste sa teraz mali začať napchávať sladkým. Výskum totiž odhalil, že aj vysoký príjem cukru súvisí s horším zdravím srdca. Vedci varovali najmä pred tekutými cukrami, napríklad pri sladených nápojoch. Zistili, že ich pitie viac ako osemkrát týždenne zvyšuje riziko aneuryzmy takmer o tretinu a srdcového zlyhania alebo mŕtvice až o pätinu. "Je to preto, lebo nápoje s pridanými cukrami môžu spôsobiť pocit hladu, čo vedie k nadmernej konzumácii kalórií," vysvetlila Suzanne Janzi.