18. apr. 2024 o 21:22
TASR, Koktejl

Irán s varovaním neváhal: Ak Izrael zaútočí na ich jadrové zariadenia, TAKTO zareaguje!

placeholder
Nenechajú to len tak (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Irán v tom má jasno.

Zahraničné správy
18. apr. 2024 o 21:22
Irán s varovaním neváhal: Ak Izrael zaútočí na ich jadrové zariadenia, TAKTO zareaguje!

Irán v tom má jasno.

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na iránske štátne médiá.

Teherán v noci na nedeľu po prvý raz priamo zaútočil na Izrael, útok bol odvetou za nálet na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem členov islamských Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Všeobecne sa predpokladá, že za nálet je zodpovedný Izrael, aj keď ten sa k nemu nepriznal.

Izrael avizoval odvetný útok na Irán aj napriek tomu, že svetoví lídri volajú po zdržanlivosti a deeskalácii. Izraelskí predstavitelia nespresnili, kedy a ako uskutočnia odvetu voči Iránu. "Ak sionistický režim (Izrael) zaútočí na naše jadrové strediská a zariadenia, určite budeme reagovať," povedal Haghtalab pre oficiálnu iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA.

Iránske hrozby zazneli v reakcii na nedávne vyjadrenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý povedal, že Izrael si uplatní "právo brániť sa". Iránska islamská republika vždy označovala svoj jadrový program za mierový a popierala plány získať jadrovú zbraň.