31. jan. 2023 o 19:18
TASR, Koktejl

Cirkus sa skončil: Kollára mrzí farizejstvo opozície, Fico hovorí o vydieraní vlády

placeholder
Zľava predseda parlamentu SR Boris Kollár a podpredseda NR SR Peter Pčolinský (obaja Sme rodina).
Zdroj: TASR

Borisa Kollára mrzí „farizejstvo“ zo strany opozície.

Správy
31. jan. 2023 o 19:18
Cirkus sa skončil: Kollára mrzí farizejstvo opozície, Fico hovorí o vydieraní vlády

Borisa Kollára mrzí „farizejstvo“ zo strany opozície.

Cirkus s referendami a termínmi volieb sa skončil. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako parlament odsúhlasil skrátenie volebného obdobia a termín predčasných volieb na 30. septembra. Deklaroval, že voľby vyhlási v zákonom stanovenom termíne a kandidátne listiny politických strán sa budú môcť podávať okolo 2. júla.

„Dodržali sme, čo sme povedali,“ uviedol s tým, že poslanci Sme rodina podporili všetky navrhované termíny volieb. Mrzí ho „farizejstvo“ zo strany opozície. Poukázal na to, že najskôr sa hlasovalo o 27. máji, potom o 24. júni a ani pri jednom sa nenašlo 90 hlasov poslancov.

Následne sa hlasovalo o septembrovom termíne, ktorý opozícia nepodporila. Podľa Kollára tak opozícia riskovala úradnícku vládu. „Som veľmi rád, že tento cirkus sa skončil, opozícia ho využívala len na to, aby znova vytvárala chaos,“ dodal.

Aktuálnu situáciu označil za neštandardnú, keďže koaličná zmluva zvyčajne prestáva platiť pol roka pred voľbami. Do tejto doby sa bude Sme rodina podľa jeho slov snažiť riadne fungovať s partermi.

SÚČASŤ DOHODY

Zahlasovať za septembrový termín predčasných parlamentných volieb bolo súčasťou dohody a SaS tak postupovala, pretože si dohody ctí. Vyhlásil to šéf SaS Richard Sulík. Tvrdí, že to nie je neskoro oproti júnu.

„Vôbec to nie je až tak neskoro, lebo tam budú dva letné mesiace, keď vláda nerokuje, parlament nezasadá, čiže predĺženie bude len mierne. Je to v podstate jeden pracovný mesiac oproti júnu. Dôležité je, že takto bolo urobená dohoda,“ vysvetlil Sulík po hlasovaní.

Vláda má podľa Sulíka obmedzené kompetencie, je pod kontrolou prezidentky Zuzany Čaputovej. „Systém bŕzd a protiváh je teraz omnoho silnejší,“ povedal. Deklaroval, že radšej bude mať náročnú dohodu s bývalými koaličnými partnermi ako s opozičnými stranami, pri ktorých nevie, o čo im ide.

Sulík tiež povedal, že súhlasili aj s júnovým termínom volieb, no dôležité bolo dodržať dohodu, ktorej súčasťou bola zmena Ústavy SR. Ubezpečil, že SaS bude do volieb konštruktívnou opozíciou.

„Čo bude dobré, to podporíme,“ dodal. Myslí si tiež, že situácia sa nemusela skončiť predčasnými voľbami. Stačilo podľa neho, aby v OĽANO našli viac odvahy riešiť problém, ktorý spočíval v lídrovi hnutia Igorovi Matovičovi a jeho pôsobení vo vláde.

REAKCIE NA PREDČASNÉ VOĽBY

László Sólymos, predseda republikovej rady mimoparlamentnej Aliancie: „Na 31. január 2023 budeme spomínať ako na deň arogancie moci. Ako inak nazvať túto trúfalosť, bez dôvery parlamentu a ľudí vládnuť ďalších deväť mesiacov, ako aroganciou.“

 

Peter Pellegrini, líder mimoparlamentného Hlasu-SD: Bola to SaS, ktorá pomohla vysloviť nedôveru neschopnej vláde Eduarda Hegera a Igora Matoviča. Teraz nám SaS zabetónovala túto neschopnú vládu minimálne do konca septembra.

 

Robert Fico, predseda Smeru-SD: Vydieranie, kupovanie poslancov, kašlanie na občanov SR, obchádzanie Ústavy SR. To sú základné črty vlády v demisii, ktorá tu bude bačovať až do septembra 2023.

 

SNS, mimoparlamentná strana: SNS pozve strany Smer-SD aj Hlas-SD na rokovanie o Spoločnom opozičnom bloku.“

 

KDH, mimoparlamentná strana: Strana rešpektuje rozhodnutie poslancov Národnej rady (NR) SR o predčasných parlamentných voľbách. Doplnilo, že je pripravené nahradiť chaos, nepokoj, nesvár a hádky, ktoré v politike vládli za posledné roky.