Raňajky by mali byť podstatným zdrojom živín a energie. A platí to o to viac, čím je človek starší. Podľa štúdie by raňajky u týchto osôb mali tvoriť dvadsať až tridsať percent denného príjmu energie.
Autori sledovali 380 Španielov s metabolickým syndrómom. Metabolický syndróm je súbor neduhov, ktoré sa vyskytujú spoločne a zvyšujú riziko srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovky druhého typu. Patrí medzi ne zvýšený krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, nadbytok telesného tuku okolo pása a abnormálne hladina cholesterolu.
Z výsledkov štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí raňajkovali približne 400 kilokalórií (1674 kJ), mali nižší BMI a štíhlejší pás ako tí, ktorí raňajky vynechali. Ale tí, ktorí raňajkovali príliš veľa, viac ako polovicu denného príjmu energie, boli nezdravší a mali širší pás ako tí, ktorí raňajky vynechali.
„Raňajky sú nepochybne dôležité jedlo, pretože plnia kľúčovú úlohu prerušenia predĺženého obdobia pôstu po spánku. Jedinci, ktorí vynechali raňajky, boli tiež zaradení do skupiny, ktorá spotrebovala menej energie,“ uviedla hlavná autorka výskumu doktorka Karola-Alejandra Pérez-Veg z Barcelony.
Podľa nej však nie sú vhodné ako raňajky takzvané anglické, ktoré sú plné nasýtených tukov a jednoduchých sacharidov. Lepšie sú raňajky bohaté na ovocie, zeleninu, orechy, bielkoviny a nenasýtené tuky.