10. júl. 2022 o 03:00
Koktejl

50 miliónov € za hodinky? Toto je 15 najdrahších hodiniek na svete

placeholder
Ilustračná foto
Zdroj: istockphoto

Exkluzivita, vkus a bohatstvo. Luxusné hodinky merajú status ich majiteľa, a preto sa už stáročia kupujú a dražia za astronomické ceny.

Zaujímavosti
10. júl. 2022 o 03:00
50 miliónov € za hodinky? Toto je 15 najdrahších hodiniek na svete

Exkluzivita, vkus a bohatstvo. Luxusné hodinky merajú status ich majiteľa, a preto sa už stáročia kupujú a dražia za astronomické ceny.

Hodinky sú odjakživa symbolom luxusu, statusu a bohatstva. Vkus a exkluzivita sa dodnes meria unikátnymi hodinkami, ktoré ich majitelia nosia na zápästiach.

Už dávno hodinky neslúžia iba na meranie času, aj keď fanúšikovia horológie – vedy o meraní času a umenia výroby nástrojov na ukazovanie času – sa radi pochvália aj prepracovanosťou svojich hodiniek a zaujímavosťami z výroby.

Ceny najdrahších hodiniek sveta v tomto zozname neklesnú pod 3 milióny eur, a tak sú naozaj exkluzívne a dostupné len tým najbohatším. Uvádzané ceny sú v prepočte z amerických dolárov, pričom v čase písania článku $1 = 0,96 €.

1. Graff Diamonds Hallucination

Cena: 53 miliónov €

Najdrahšie hodinky na svete – Graff Diamonds Hallucination – si svoj titul držia už od roku 2014, kedy boli predstavené svetu na medzinárodnej hodinárskej, klenotníckej a drahokamovej výstave Baselworld.

Tieto hodinky sú posypané farebnými diamantami s ohromujúcou hodnotou až 110 karátov. Ležia na platinovom náramku a v ich strede sa nachádza maličký ciferník obsiaty ružovými diamantami.

Graff Diamonds Hallucination by svojimi vzácnymi diamantami rôznych farieb a tvarov potešili každú dámu. Za dizajnom stojí zakladateľ britského klenotníctva Graff – Laurence Graff, ktorý chcel vytvoriť unikát medzi hodinkami a ukázať schopnosť klenotníctva kombinovať tie najvzácnejšie diamanty do nadčasového kúsku, akým sú práve tieto hodinky.

2. Graff Diamonds The Fascination

Cena: 38 miliónov €

The Fascination sú ďalšie luxusné hodinky z dielne Graff Diamonds, tentokrát z bielych diamantov s 152,96 karátmi.

Tradične vyzerajúce hodinky sa môžu nosiť aj ako náramok a v ich strede sa nachádza vyberateľný diamant v tvare hrušky alebo slzy.

Tento unikátny a extrémne vzácny diamant patrí do kategórie D flawless, teda bezchybný a bez viditeľných vnútorných aj vonkajších nečistôt pri 10-násobnom priblížení lupou. Má 38,13 karátov a v hodinkách tvorí ciferník alebo sa dá nosiť aj ako prsteň.

3. Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Cena: 29 miliónov €

Vreckové hodinky Grande Complication Marie-Antoinette sú majstrovským dielom švajčiarskej hodinárskej firmy Breguet.

V roku 1783 tajný ctiteľ francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty dal vyrobiť hodinky, ktoré by boli rovnako veľkolepé ako ona sama. Chcel, aby na nich bolo čo najviac zlata a aby boli čo najviac prepracované a unikátne. Nezadal žiaden časový ani finančný limit.

Výroba týchto hodiniek trvala 45 rokov a boli dokončené v roku 1827. Mária Antoinetta ich už ale bohužiaľ nevidela – bola popravená v roku 1793.

4. Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette

Cena: 25 miliónov €

Tieto diamantové hodinky boli vyrobené pre britskú kráľovnú Alžbetu II. k jej 60. výročiu na tróne. Dnes sa ich cena šplhá na 25 miliónov eur, a to aj vďaka veľkému počtu diamantov, ktoré sa na hodinky zmestia.

prispôsobiteľné a podľa vkusu vlastníka sa na ne dá naukladať až 576 diamantov, ako aj zafírový ciferník, ktorý má bežne striebornú farbu.

Luxusné hodinky Joaillerie 101 Manchette pochádzajú z dielne švajčiarskej hodinárskej firmy Jaeger-LeCoultre, ktorá sa pýši celou kolekciou zvanou The 101 Collection. Hodinky z tejto kolekcie majú najmenší mechanický strojček na svete a aj vďaka tomu sú detailne prepracované, kvalitné a aj dizajnovo zaujímavé.

5. Chopard 201-Carat Watch

Cena: 24 miliónov €

Ďalšie luxusné hodinky na zozname – 201-Carat watch – pochádzajú znova zo Švajčiarska, tentokrát od značky Chopard. Sú posiate blyšťavými diamantami, medzi ktorými vyniká 15 karátový ružový diamant, 12 karátový modrý a 11 karátový biely diamant.

Okrem týchto troch farebných diamantov obkolesujúcich malý ciferník v strede jedných z najdrahších hodiniek sveta, sa na nich nachádza ďalších 163 karátov bielych a zlatých diamantov.

Dohromady sa na týchto hodinkách nachádza 874 vysoko kvalitných diamantov rôznych veľkostí a tvarov.

6. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication

Cena: 23 miliónov €

Henry Graves Supercomplication sú hodinky pomenované po bankárovi a zberateľovi hodiniek Henrym Gravesovi, ktorý si ich v roku 1933 dal vyrobiť.

Tieto vreckové hodinky majú až 24 komplikácií, teda zmien v konštrukcii strojčeka, čím hodinky naberajú na pridanej hodnote a funkcionalite. Dodnes sú najkomplikovanejšími mechanickými hodinkami vyrobenými bez pomoci počítačov.

Hodinky sú vyrobené z 18 karátového zlata. Švajčiarsky výrobca hodiniek Patek Philippe v roku 1989 prekonal svoj vlastný rekord v najväčšom počte komplikácií v hodinkách, keď uviedli na trh vreckové hodinky Patek Philippe Calibre 89 s 33 komplikáciami.

7. Jacob & Co. Billionaire Watch

Cena: 17 miliónov €

Billionaire Watch pozostáva z 325 diamantov bagetového a smaragdového tvaru, pričom dohromady majú 260 karátov. Diamanty sú na hodinkách naukladané takým spôsobom, aby podporné kovy nebolo vôbec vidieť.

Hodinky vyrobila americká klenotnícka firma Jacob & Co. v spolupráci so značkou Billionaire, ktorá patrí talianskemu podnikateľovi Flaviovi Briatore.

Tieto luxusné pánske hodinky sú charakteristické aj ciferníkom s tourbillonom – zložitým mechanizmom, ktorý zabezpečuje presnosť merania času. Ručičky hodiniek sa nachádzajú navrchu tourbillonu.

8. Paul Newman Rolex Daytona

Cena: 17 miliónov €

Prvé rolexky na zozname, hodinky Paul Newman Rolex Daytona, kedysi patrili americkému hercovi Paulovi Newmanovi. Dostal ich od svojej manželky Joanne Woodward, ktorá do nich dala vyryť odkaz – Drive carefully me, teda „Jazdi mi opatrne“.

Tento dar mu dala nielen kvôli jeho láske k horologií, ale aj k motošportu. Paul Newman bol fanúšikom automobilových pretekov a sám aj jazdil.

Herec neskôr tieto hodinky daroval priateľovi svojej dcéry Nell – Jamesovi Coxovi. V tom čase (v roku 1984) by Paul Newman svoje hodinky predal za v prepočte 190 €.

9. Patek Philippe Ref. 1518 in Stainless Steel

Cena: 10,5 milióna €

Na zozname najdrahších hodiniek sa Patek Philippe objavuje celkom často, a tentokrát sa na 9. mieste umiestnil vďaka hodinkám s názvom Ref. 1518 in Stainless Steel.

Jedná sa o náramkové hodinky z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, ktoré patria do štvordielnej limitovanej edície od Patek Phillipe. Od ostatných luxusných hodiniek tejto značky sa líšia práve materiálom, z ktorého sú vyrobené, keďže ostatné sú väčšinou zlaté. Aj napriek tomu sa vydražili za v prepočte takmer 11 miliónov eur.

Keď boli po prvýkrát uvedené na trh v roku 1941, stali sa úplne prvými hodinkami s tzv. večným kalendárom s chronografom.

10. Patek Philippe Ref. 1527

Cena: 5,5 miliónov €

Ref. 1527 sú náramkové hodinky tohto švajčiarskeho výrobcu vyrobené počas 2. svetovej vojny v roku 1943. Dominuje im 18 karátové zlato a nachádza sa v nich 23 klenotov.

Hodinky Ref. 1527 svojím dizajnom položili základy mnohým ďalších hodinkám od tejto značky. Nadčasový štýl nikdy nevyšiel z módy, a tak sa ho výrobca opakuje dodnes.

11. Patek Philippe Calibre 89

Cena: 5,3 miliónov €

Calibre 89 majú svoj názov podľa roku, kedy boli vytvorené. Zároveň to bol rok, kedy značka oslavovala 150. výročie založenia. V roku 1989 Patek Philippe prekonal svoj vlastný rekord uvedením týchto hodiniek na trh – s 33 komplikáciami boli vtedy najkomplikovanejšími hodinkami na trhu.

Vreckové hodinky sú vyrobené z 18 karátového zlata alebo platiny. Vyrobili sa štyri druhy – hodinky z bieleho zlata, žltého zlata, ružového zlata a platiny.

Skladajú sa z 24 ručičiek a 1 728 súčiastok. Počtom komplikácií ich v roku 2015 prekonali hodinky Reference 57260 od švajčiarskej značky Vacheron Constantin – majú ich 57.

12. Hublot Big Bang Diamond

Cena: 4,8 miliónov €

Blyšťavé hodinky posiate diamantami darovala Beyoncé svojmu mužovi Jay-Z na jeho 43. narodeniny.

Hublot je švajčiarska značka, ktorá vyrába luxusné hodinky od roku 1980. Je dcérskou spoločnosťou francúzskeho konglomerátu LVMH.

Model Big Bang Diamond sa skladá z 1 280 diamantov. Všetky sú ručne rezané.

13. Louis Moinet Meteoris

Cena: 4,4 miliónov €

Švajčiarsky výrobca hodiniek Louis Moinet je priekopníkom v horologií. V roku 1816 totiž vymyslel chronograf a zároveň je aj majstrom techniky výroby a celosvetovo rešpektovaným výrobcom hodiniek.

Zbierka Meteoris pozostávajúca zo štyroch hodiniek prichádza z ďalším unikátom na trhu – obsahuje kúsok vesmíru. V hodinkách nájdete kúsky meteoritov z Marsu, Merkúru aj z Mesiaca.

14. Breguet Antique Number 2667

Cena: 4,3 miliónov €

Antique Number 2667 sú vzácne vreckové hodinky od švajčiarskej značky Breguet. Aj keď sa presne nevie, kedy boli vyrobené, prvýkrát si ich kúpil pán Garcias z Londýna v roku 1814. Vtedy ho vyšli v prepočte takmer 5 000 eur.

Elegantné hodinky majú dva menšie ciferníky a sú vyrobené z 18 karátového žltého zlata. Strojček hodiniek pozostáva z dvoch mechanizmov, je vyrobený z pozlátenej mosadze a nachádzajú sa v ňom rôzne drahokamy.

15. Rolex Daytona Ref. 6263 Oyster Albino

Cena: 3,8 miliónov €

Ref. 6263 Oyster Albino boli vyrobené v roku 1971 a do roku 2015 patrili anglickému hudobníkovi Ericovi Claptonovi. Aj vďaka tomu sa stali jednými z najznámejších a najdrahších hodiniek na svete.

Tieto hodinky dostali svoje meno kvôli svojmu postriebrenému ciferníku a subciferníkom totalizéra chronografu. Táto charakteristika je pre hodinky nezvyčajná, a preto ich robí atraktívnymi pre potenciálnych kupcov.

Hodinky majú remienok z nerezovej ocele, a rovnako je to aj s ich plášťom. Sú poháňané ručne naťahovacím kalibrom 727.

Najdrahšie hodinky sveta nie sú určené pre každého – nosia ich len miliardári, celebrity a vysokopostavené osobnosti. Práve v tom ale spočíva ich čaro, a preto sa aj mnohí snažia ich napodobniť. Praví odborníci však „fejky“ od originálov rozpoznajú ihneď a drahé luxusné hodinky budú navždy patriť len tým bohatým vyvoleným.