26. jún. 2022 o 10:00
žani, Koktejl

Herec Satoranský dostal dve kruté rany: O osudové ženy ho pripravila zákerná choroba!

placeholder
Hane Maciuchovej sa stala osudnou podbaná choroba ako pripravila o život manželku Jaroslava Satoranského.
Zdroj: Profimedia, TASR - Radovan Stoklasa

V januári 2021 odišla do umeleckého neba česká herečka Hana Maciuchová († 75).

Zahraničné promi
26. jún. 2022 o 10:00
Herec Satoranský dostal dve kruté rany: O osudové ženy ho pripravila zákerná choroba!

V januári 2021 odišla do umeleckého neba česká herečka Hana Maciuchová († 75).

Zomrela po vážnej chorobe v Olomouci. Maciuchová účinkovala v množstve divadelných, televíznych a filmových úloh. Bola dlhoročnou členkou pražského Divadla na Vinohradoch, kde si zahrala napríklad v inscenáciách "Poprask na lagúne", "Cyrano z Bergeraku" či "Jedno jaro v Paříži". Dlhé roky bol jej kolegom v divadle aj herec Jaroslav Satoranský (82). Navždy ich spojili tiež Krkonošské pohádky, kde si zahrali Kubu a Anču.

Smrť kolegyne ho veľmi zdrvila. Po covidovej pauze sa spolu stretli v jej byte, aby si zopakovali texty. Vtedy sa hercovi zverila, že sa jej zákerná rakovina vrátila. „Povedala mi, že chodí na chemoterapie, ale netušil som, aké vážne to je,“ povedal Jaroslav v rozhovore pre internetový program Face2Face. Muselo ho to silne zasiahnuť nakoľko len rok predtým ho opustila milovaná manželka Libuše († 78). Boli spolu viac ako 50 rokov. "Mala podobnú chorobu. Absolvovala operáciu, ale vrátilo sa to. Ako Hanke,“ prezradil Satoranský.

Správa o smrti mu vyrazila dych

„Mohol som byť s manželkou až do konca, nebola sama. V deň, keď nás opustila, bola so mnou aj dcéra s manželom,“ zaspomínal si na náročné chvíle. S hereckou kolegyňou však nemal šancu rozlúčiť sa. S rakovinou bojovala až do konca v nemocnici. „Správa, že zomrela, mi vyrazila dych. Nemohol som vôbec hovoriť,“ odhalil herec v rozhovore.

Kariéra Maciuchovej

Z filmových snímok ju preslávila úloha Olgy Scheinpflugové vo filme "Člověk proti zkáze" (1989), no účinkovala napríklad aj vo filmoch "Lucie, postrach ulice" či "Samotáři". Naposledy ju diváci mohli vidieť v tragikomédii "Tátova volha" (2018). Objavila sa aj v seriáloch "Nemocnice na kraji města", "Chalupáři", "Ulice" či "Krkonošské pohádky".

Často spolupracovala s rozhlasom, kde nahovorila Šeherezádu v Príbehoch tisíc a jednej noci. Okrem toho sa venovala aj dabingu a pôsobila aj ako pedagogička na konzervatóriu.