Vedci zistili, že mnohé obľúbené kuchynské pomôcky môžu obsahovať nebezpečné látky, ktoré ohrozujú vaše zdravie. Najväčším problémom sú najmä plastové náradia, ktoré sa bežne používajú pri varení, informuje uniladtech.com.
Podľa biochemika Andrewa Turnera sa v mnohých domácnostiach nachádzajú kuchynské pomôcky vyrobené z recyklovaného odpadu. Turner vo svojej štúdii z roku 2018 upozornil na to, že tieto výrobky obsahujú vysoké množstvo chemických spomaľovačov horenia, ktoré sa môžu pri používaní uvoľňovať do potravín.
Čierny plast
Najväčšie nebezpečenstvo však predstavujú kuchynské pomôcky vyrobené z čierneho plastu. Pri ich používaní sa do jedla môžu dostať škodlivé látky známe ako polybrómované difenylétery (PBDE), ktoré môžu narušiť hormonálnu rovnováhu. Výskumy naznačujú, že tieto látky môžu byť spúšťačmi cukrovky, ochorení štítnej žľazy a dokonca hrozí aj riziko vzniku rakoviny.
Štúdia ukázala, že ľudia s vysokou hladinou PBDE v krvi majú až trojnásobne vyššie riziko úmrtia na rakovinu v porovnaní s tými, ktorí sú týmto látkam vystavení menej.
Existuje riešenie?
Odborníci odporúčajú nahradiť čierne plastové kuchynské pomôcky bezpečnejšími alternatívami, ako sú nerezová oceľ alebo silikón. Výmena môže byť jednoduchým, no zásadným krokom k ochrane vášho zdravia, preto ju treba urobiť čo najskôr.