Futbalista a syn českého miliardára Tomáša Malinu Jakub (✝ 35) tragicky zomrel začiatkom decembra na následky udusenia sa mäsom, uvádza portál Super.cz. Hovorí sa, že keby mu ľudia v reštaurácii poskytli prvú pomoc, mohol žiť. Ako informoval web Extra.cz, ľudia si spočiatku nemuseli všimnúť, že sa dusí a on bez kyslíka upadol do bezvedomia.
K smrti športovca sa pre český web vyjadril záchranár Marek Dvořák, ktorý radí, čo v takej chvíli robiť. "Jakub sa v 35 rokoch udusil jedlom v reštaurácii v centre Prahy. Vďaka extrémnej snahe kolegov zo záchrannej služby a starostlivosti v nemocnici sa podarilo obnoviť obeh, svoj boj ale neskôr aj tak prehral, telo bolo bez kyslíka veľmi dlho," uviedol Dvořák.
"Jakub bol mladý, zdravý, múdry chalan, plný života, láskavý, pomáhajúci množstvu ľudí. Ideš na steak a domov sa už nevrátiš," dodal záchranár, ktorý teraz upozorňuje všetkých, že je dôležitá najmä prvá pomoc od prítomných ľudí.
Nakoľko o živote rozhodujú minúty, základom je prvá pomoc od laika. „Človek sa dusí a kašle: podporte ho v kašli, nikam ho nebite, len počkajte, čo sa bude diať a podporujte ho. Keď je pri vedomí, ale už nemá silu kašlať alebo sa mu nedá nadýchnuť a zakašlať, udrite ho medzi lopatky. Ale fakt silno! Musí to byť taká rana, aby ste z trubice o priemere dva centimetre vyrazili kus mäsa, žiadne hladkanie. Toto skúste päťkrát za sebou," dáva pokyny záchranár.
Pokiaľ to nejde, postavte sa podľa Dvořáka zaňho a z celej sily ho obomi rukami stlačte nad bruchom. A znova takou intenzitou, aby to malo efekt.
Čo nerobiť
Záchranár poradil, čomu by sa mali ľudia zase vyhýbať. Strkať človeku prsty do úst v snahe vyloviť kúsok jedla spôsobí to, že ho posunieme hlbšie a ujde sa nám aj pohryznutie, zdôraznil záchranár z pražského urgentu.