Pobyt v lietadle je pre mnohých ľudí prechádzka ružovou záhradou a pre iných zase desivým zážitkom. Pre takýchto jedincov však existujú rôzne spôsoby, ako si čas vo vzduchu spríjemniť. Ako informoval portál New York Post, jeden zaujímavý tip odhalila aj letuška Joyce Chan. Prezradila, že táto rada vám zaručí lepší výber jedál počas letu.
Letuška, ktorá pracuje pre ázijskú komerčnú aerolinku Cathay Pacific, prezradila šikovný trik, ako si zaistiť lepší výber pokrmov v lietadle. Priznala, že stravovanie podlieha určitej stratégii a hierarchii, pri ktorej majú viaceré rady cestujúcich výhodu oproti iným.
"Podávanie jedla často začína v prednej časti kabíny a pokračuje smerom dozadu," uviedla pre austrálsky portál Delicious. "Výber sedadla, ktoré sa nachádza bližšie ku kokpitu, môže zvýšiť pravdepodobnosť, že vás personál obslúži skôr," dodala.
Tento spôsob podávania jedla však môže predstavovať problém pre ľudí, ktorí skončia na zadných sedadlách, pretože sú často nútení vyberať si z obmedzenej ponuky. Preto odborníčka na cestovanie Melissa Leong navrhla, aby si cestujúci so sebou priniesli vlastné jedlo.
Pomôcť by vám mohol aj malý prieskum, pomocou ktorého zistíte, čo personál bude počas letu ponúkať. "Mať predstavu o tom, čo by ste mohli dostať, vám môže pomôcť rozhodnúť sa, či by nebolo lepšie zabaliť si vlastné občerstvenie," prezradila Leong. Odborníčka tiež navrhla zabaliť si sladké a slané pochutiny, ako aj jogurtové alebo ovocné nápoje.
Aký pokrm z ponuky by ste si však počas letu mali vybrať? Ako uviedol experimentálny psychológ Charles Spence, ktorý sa zameriava na to, ako prostredie ovplyvňuje chuť, existuje niekoľko správnych rozhodnutí. Zameral sa pritom na chuť umami, ktorá patrí k jedným z piatich základných chutí vnímaných prostredníctvom receptorov na jazyku. "Patrí sem parmezán, šampiňóny, paradajky a iné pokrmy," uviedol.
Čo sa týka pitia, odborník odporučil jemne perlivú vodu alebo pre vyznávačov alkoholových nápojov drinky, ako napríklad Bloody Mary, či vína vyrobené vo vysokej nadmorskej výške. "Sú lepšie, ako prímorské, pretože budú chutiť rovnako aj v lietadle. Vybral by som si aj vína so sladkou ovocnou vôňou, pretože dokážu lepšie odolať podmienkam vo vzduchu," dodal Spence.