23. apr. 2024 o 20:00
izabela, Koktejl

Ste stále unavení, priberáte a necítite sa dobre? Odhalenie tejto choroby vám môže trvať roky!

placeholder
Pozor na ochorenie štítnej žľazy. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ak trpíte spomenutými príznakmi, mali by ste navštíviť praktického lekára a požiadať o vyšetrenie na nedostatočnú činnosť štítnej žľazy.

Zaujímavosti
23. apr. 2024 o 20:00
Ste stále unavení, priberáte a necítite sa dobre? Odhalenie tejto choroby vám môže trvať roky!

Ak trpíte spomenutými príznakmi, mali by ste navštíviť praktického lekára a požiadať o vyšetrenie na nedostatočnú činnosť štítnej žľazy.

Približne jeden z desiatich ľudí má nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, ktorá môže viesť k smrteľným infarktom, zistili vedci z Aberdeenskej univerzity. Väčšina pacientov je však diagnostikovaná až po približne 4,5 roku, pričom dovtedy sa u nich zhoršuje únava, priberanie na váhe a psychické príznaky, píše denník The Sun.

„Až 10 % ľudí pravdepodobne trpí nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy. Obzvlášť znepokojujúca je skutočnosť, že 25 percent osôb starších ako 65 rokov trpí opuchom štítnej žľazy, ktorý môže viesť k neobvykle vysokým alebo nízkym hladinám hormónov štítnej žľazy v krvi. To poukazuje na výraznú zraniteľnosť starších ľudí,“ povedal doktor Avinash Hari Narayanan z Londýnskeho lekárskeho laboratória

Nedostatočne aktívna štítna žľaza, medicínsky známa ako hypotyreóza - je stav, keď štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov. Podľa Národného inštitútu pre zdravie a starostlivosť (NICE) sa predpokladá, že približne 2,2 milióna Britov žije s nedostatočne aktívnou štítnou žľazou.

Hlavnými príznakmi tohto ochorenia sú únava, priberanie na váhe a pocit depresie. Medzi ďalšie príznaky patrí suchá pokožka, rednutie vlasov, neznášanlivosť chladu, silná menštruácia, znížená plodnosť, strata pamäti a slabá koncentrácia.

Väčšina prípadov je spôsobená útokom imunitného systému na žľazu a jej poškodením. Mnohí pacienti však zostávajú dlho nediagnostikovaní, pretože príznaky môžu byť ťažko rozpoznateľné. Podľa NHS je jediným presným spôsobom, ako zistiť, či máte problém so štítnou žľazou, krvný test, ktorý kontroluje hladinu hormónov.

Predchádzajúci výskum ukázal, že nedostatočne aktívna štítna žľaza môže zvyšovať riziko srdcových ochorení. Výskumníci analyzovali údaje z predchádzajúcich štúdií a zistili, že hypotyreóza súvisí s celým radom ochorení srdca.

„Neliečená hypotyreóza môže viesť k zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení. Je to preto, že nízka hladina hormónu tyroxínu môže viesť k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi. To spôsobuje, že sa vám v tepnách hromadia tukové usadeniny, ktoré obmedzujú prietok krvi. To môže v konečnom dôsledku viesť k mŕtvici a infarktu,“ uviedol Dr. Narayanan a dodal: „Napriek množstvu ľudí, ktorých tento problém postihuje, a nebezpečenstvám spojeným s týmto stavom môžu lekári tento problém diagnostikovať neskôr.“