20. sep. 2024 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Strava môže znížiť riziko demencie o viac ako štvrtinu: Tieto potraviny zaraďte do svojho jedálnička!

placeholder
Konkrétna strava môže znížiť riziko demencie o 28 percent. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Takmer polovici prípadov ochorenia by sa dalo predísť alebo ich oddialiť práve zmenou stravy.

Zaujímavosti
20. sep. 2024 o 04:00
Strava môže znížiť riziko demencie o viac ako štvrtinu: Tieto potraviny zaraďte do svojho jedálnička!

Takmer polovici prípadov ochorenia by sa dalo predísť alebo ich oddialiť práve zmenou stravy.

Pravidelná konzumácia väčšieho množstva potravín a nápojov bohatých na flavonoidy, ako sú bobuľové ovocie, čaj, kakao a červené víno, môže znížiť riziko demencie o 28 percent. Najväčšími rizikovými faktormi pre rozvoj demencie zostávajú vek a genetika, ale odborníci tvrdia, že takmer polovici prípadov ochorenia by sa dalo predísť alebo ich oddialiť práve zmenou stravy.

Vedci z Queen's University v Belfaste zistili, že zvýšenie príjmu potravín a nápojov bohatých na flavonoidy by mohlo pomôcť znížiť riziko demencie o viac ako štvrtinu. Flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu, majú množstvo zdravotných účinkov, vrátane antioxidačných, protizápalových a protirakovinových. Sú tiež spájané so znížením rizika chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby, a so zlepšením kognitívnych funkcií. Výsledky štúdie boli zverejnené v časopise JAMA Network Open.

„Celosvetovo stále pribúda prípadov chorých demencií. V tejto populačnej kohortovej štúdii sme analyzovali údaje o strave viac ako 120 000 dospelých vo veku štyridsať až sedemdesiat rokov z britskej Biobanky. Naše zistenia ukazujú, že konzumácia šiestich porcií potravín bohatých na flavonoidy denne, najmä bobuľovín, čaju a červeného vína, bola spojená s rizikom demencie nižším až o 28 %. Tieto zistenia boli najviac viditeľné u osôb s vysokým genetickým rizikom a tiež u osôb s príznakmi depresie,“ uviedol profesor Aedin Cassidy z Belfastu.

Častejšie potom na demenciu ochorejú ľudia s nižšou úrovňou vzdelania, poruchou sluchu, vysokým krvným tlakom, fajčiari, obézni, ľudia s depresiami, nedostatkom fyzickej aktivity, cukrovkou, nadmernou konzumáciou alkoholu, traumatickým poranením mozgu, žijúci v znečistenom ovzduší a sociálne izolovaní.