30. okt. 2023 o 12:35
mob, TASR, Koktejl

Elitní policajti nezaháľajú: NAKA zasahuje na ministerstve zdravotníctva!

placeholder
Ministerstvo zdravotníctva SR (ilustračné foto).
Zdroj: TASR

NAKA mala zaistiť dokumenty, ktoré by pomohli pri vyšetrovaní.

Krimi
30. okt. 2023 o 12:35
Elitní policajti nezaháľajú: NAKA zasahuje na ministerstve zdravotníctva!

NAKA mala zaistiť dokumenty, ktoré by pomohli pri vyšetrovaní.

Na ministerstve zdravotníctva sú od rána policajti z Národnej kriminálnej agentúry, informuje TV Markíza. Zásah má súvisieť s čerpaním peňazí z Plánu obnovy.

"Môžeme potvrdiť vykonávanie zaisťovacích úkonov v trestnom konaní na viacerých miestach," reagovala na otázky TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Bližšie podrobnosti neuviedla, keďže ide o neverejné prípravné konanie.

Rezort zdravotníctva deklaroval, že bude pri vyšetrovaní plne súčinné. Prípad bližšie komentovať nechcel. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k prípadu aktuálne nebudeme bližšie vyjadrovať," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Policajti zasahovali aj na Žilinskom samosprávnom kraji. "Výzva z plánu obnovy a odolnosti na rekonštrukciu a modernizáciu je od začiatku sprevádzaná pochybnosťami o transparentnosti celého procesu, a preto vítame kroky vedúce k prešetreniu a orgánom činným v trestnom konaní poskytneme plnú súčinnosť," povedala pre TASR hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.

Európska prokuratúra, ktorá vedie trestné stíhanie v súvislosti s finančnými prostriedkami z plánu obnovy, nepotvrdila ani nevyvrátila, či zásah súvisí s dozorovanou vecou. "V prípade ak áno, po ukončení úkonov trestného konania je možné očakávať vydanie tlačovej správy, a to priamo tlačovým oddelením EPPO v Luxemburgu," povedal pre TASR európsky delegovaný prokurátor Martin Pacalaj.