18. máj. 2023 o 12:00
mob, Koktejl

Záhadná infekcia pripravila v Chorvátsku turistu o život: Čo hovoria výsledky pitvy!

placeholder
Split je obľúbeným chorvátskym letoviskom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

K lekárom chodil pre problémy s kašľom.

Zahraničné správy
18. máj. 2023 o 12:00
Záhadná infekcia pripravila v Chorvátsku turistu o život: Čo hovoria výsledky pitvy!

K lekárom chodil pre problémy s kašľom.

Rodina Kanaďana Johna Timsa, ktorý zomrel ráno 11. mája na jednotke intenzívnej starostlivosti Splite, poslala webu Slobodna Dalmacija výsledky pitvy. Počiatočné výsledky naznačujú, že k jeho smrti prispeli zápal pľúc a chronické ochorenie srdca, povedala jeho manželka Gaye.

Povedala, že jej manžel začal kašľať ešte predtým, ako odišli z Kanady, no vo Vancouveri mu urobili röntgen a vylúčili zápal pľúc. Lekári povedali, že je to pravdepodobne len vírus a poslali ich domov, no pár čoskoro odcestoval na Bali, kde dostal infekciu ucha.

Manželka vysvetľuje, že potom začal ťažšie dýchať. Keď boli v Anglicku, John bol na vyšetrení v nemocnici v Londýne kvôli silnému kašľu a únave. Ich testy však neukázali nič významné, čo by spôsobilo, že by zrušili svoju ďalšiu cestu.

V ceste teda pokračovali a ich ďalšou zastávkou bolo Chorvátsko. V Dubrovníku sa jeho stav ešte zhoršil. Prišiel do nemocnice v Splite a dvakrát ho tam ošetrili.

K lekárom chodil pre problémy s kašľom, preto si ho nechali na pľúcnej klinike a v stredu 10. mája sa jeho stav náhle zhoršil, tak bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde o deň neskôr zomrel.

Zástupca riaditeľa nemocnice v Splite Dr. Zenon Pogorelić, po tejto tragédii uviedol, že predbežné preskúmanie zdravotnej dokumentácie nezistilo žiadne chyby v postupe voči kanadskému občanovi.