27. mar. 2024 o 17:18
TASR, Koktejl

Nové informácie ministerstva vnútra o Tadžikovi v Sečovciach: Kedy bude vydaný na Ukrajinu?

placeholder
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.
Zdroj: TASR

Cudzinec vstúpil na územie Slovenskej republiky v marci 2022.

Domáce krimi
27. mar. 2024 o 17:18
Nové informácie ministerstva vnútra o Tadžikovi v Sečovciach: Kedy bude vydaný na Ukrajinu?

Cudzinec vstúpil na územie Slovenskej republiky v marci 2022.

Mal pri sebe cestovný doklad vydaný Tadžickou republikou s vypršanou platnosťou a povolenie na trvalý pobyt vydané Ukrajinou platné do roku 2028. Podľa informácií Interpolu bol na tohto človeka v marci 2018 zatykač vydaný Tadžickou republikou, a to pre trestný čin organizovanej kriminálnej skupiny podľa ich trestného práva. Na základe toho bol Tadžik umiestnený do Ústavu na výkon väzby v Košiciach, kde požiadal o azyl.

Ochranu v zmysle zákona o azyle mu Slovenská republika neposkytla. Jeho pobyt na Slovensku sa tak stal neoprávnený. Najvyšší súd však rozhodol, že nemôže byť vydaný do domovskej krajiny a zároveň aj o prepustení z výkonu väzby. Tadžik krátko nato opustil našu krajinu. Naspäť na Slovensko, keďže u nás žiadal o ochranu v zmysle zákona o azyle, ho eskortovalo Nemecko 20. marca 2024.

Následné dôsledné lustrácie v Schengenskom informačnom systéme preukázali, že už od roku 2018 niektoré členské štáty voči Tadžikovi vydali opatrenia, na základe ktorých mu má byť odopretý vstup do schengenského priestoru, s odôvodnením, že ide o násilnícku osobu zapojenú do aktivít súvisiacich s terorizmom. Predstavuje teda vážnu bezpečnostnú hrozbu.

Na základe toho Slovenská republika rozhodla o jeho administratívnom vyhostení na Ukrajinu (kam sa chce vrátiť, keďže tam má do roku 2028 povolený trvalý pobyt) a o zákaze vstupu na územie všetkých členských štátov schengenu na 10 rokov.

Na vyhostenie občan Tadžickej republiky čaká v UPZ v Sečovciach. Keďže nemá platný cestovný doklad a žiadosť o vystavenie náhradného odmieta podať, vyvíjame ďalšie aktivity, aby mu bol cestovný doklad vystavený a mohol byť oficiálne vydaný na Ukrajinu.

V tejto súvislosti ministerstvo podotýka, že v rámci medializácie celého prípadu, cieľom ktorej bolo upozorniť na nedostatky pri kontrole osôb predstavujúcich bezpečnostné riziko v rámci Schengenu, sme postrehli, že niektorí politici disponujú podrobnosťami o prípade. Zhodou okolností ide o osoby, ktoré v roku 2022, keď Tadžikovi mal byť odopretý vstup na Slovensko, boli vo vedení rezortu vnútra, čiže niesli zodpovednosť za neštandardný postup v tomto prípade.

Ak by dbali na dôsledné plnenie povinností, neušlo by im, že už niekoľko rokov predtým členské štáty v Schengenskom informačnom systéme upozorňovali na hrozbu, ktorú Tadžik predstavuje.