14. sep. 2023 o 20:00
NK, Koktejl

Záhadné úmrtia tisícov ľudí ročne: Môžete z tohto jedla dostať rakovinu?!

placeholder
Lekár sa snaží zvyšovať povedomie o nebezpečenstve, ktoré koi pla prináša. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Tento pokrm sprevádza alarmujúce varovanie.

Zahraničie
14. sep. 2023 o 20:00
Záhadné úmrtia tisícov ľudí ročne: Môžete z tohto jedla dostať rakovinu?!

Tento pokrm sprevádza alarmujúce varovanie.

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré jedlá so sebou prinášajú riziká, ale toto thajské jedlo je pre človeka také škodlivé, že jediné sústo by mohlo viesť k rakovine pečene. Karcinogénne „chow“ je také smrteľné, že by mohlo byť dôvodom, prečo v Thajsku ročne zomrie neuveriteľných 20 000 ľudí ročne, informoval Daily Times.

Aj keď ho možno neuvidíte v ponuke miestnej thajskej reštaurácie, v provincii Khon Kaen je toto jedlo veľmi populárne. Koi pla je v podstate tanier plný mletých surových rýb, ktoré sú rozomleté s bylinkami, korením a citrónovou šťavou. Toto nepredvídateľné jedlo konzumujú milióny Thajčanov. Najväčšej popularite sa však teší v jednej z najchudobnejších provincií krajiny - Isaane.

Za rizikom rakoviny nestojí samotná ryba, ale parazitické ploché červy alebo živé hlísty, ktoré v nich žijú. Parazity sú bežné pre sladkovodné ryby v oblasti Mekongu. V Isaane je najviac známych prípadov cholangiokarcinómu alebo rakoviny žlčových ciest na svete, keďže veľa ľudí si rado pochutnáva na surových rybích pokrmoch.

Jeden z thajských lekárov, Narong Khuntikeo, sa po strate oboch rodičov, ktorí zomreli na rakovinu pečene po konzumácii tejto pochúťky, snaží dosiahnuť, aby sa obmedzila jeho ponuka.

"Je to veľmi veľká zdravotná záťaž. Nikto však o tom nevie, pretože ľudia umierajú potichu, ako listy padajúce zo stromu," povedal chirurg Narong Khuntikeo pre agentúru France-Presse. Toto ochorenie, ktoré prezývajú "tichým zabijakom", má jednu z najnižších mier prežitia spomedzi všetkých druhov rakoviny, ak sa urgentne nelieči.

Khuntikeo spolupracuje s vedcami, lekármi a antropológmi, ktorí strávili štyri roky testovaním dedinčanov v oblasti na prítomnosť tohto parazita. Tím, ktorý používal ultrazvukové prístroje a súpravy na testovanie moču, zistil, že až 80 % ľudí žijúcich v niektorých komunitách požilo tohto supernebezpečného parazita.

Lekár sa teraz snaží ľudí poučiť o nebezpečenstve, ktoré koi pla prináša. Okrem toho sa miestni zdravotníci snažia vypracovať školské osnovy, aby deti učili o rizikách surovej stravy. Čoraz viac ľudí je s nebezpečenstvom oboznámených, existujú však aj tí, ktorí sa odmietajú tohto pokrmu vzdať. Tvrdia, že ak rybu uvaria - čo funguje na účinné zabitie parazita -, zničí to chuť jedla.