02. aug. 2025 o 08:00
PR článok, Futurino

Gurmánske triky od najlepších: 5 tipov od svetových šéfkuchárov

placeholder
Ilustračné foto
Zdroj: XXXLutz.sk

Ak milujete varenie, je prirodzené, že často hľadáte inšpiráciu na nové recepty a internet je na to ideálnym miestom. Nekonečné množstvo chutí a techník z celého sveta sú dnes vzdialené len pár kliknutí. No niekedy je lepšie nepodľahnúť pretlaku noviniek a vrátiť sa späť k receptom, ktoré poznáte a milujete – práve známe jedlá dávajú priestor zlepšovať sa.

Zaujímavosti
02. aug. 2025 o 08:00
Gurmánske triky od najlepších: 5 tipov od svetových šéfkuchárov

Ak milujete varenie, je prirodzené, že často hľadáte inšpiráciu na nové recepty a internet je na to ideálnym miestom. Nekonečné množstvo chutí a techník z celého sveta sú dnes vzdialené len pár kliknutí. No niekedy je lepšie nepodľahnúť pretlaku noviniek a vrátiť sa späť k receptom, ktoré poznáte a milujete – práve známe jedlá dávajú priestor zlepšovať sa.

Krájajte cibuľu ako Gordon Ramsay

Cibuľa je výborná prísada, či už do polievok alebo ako súčasť hlavných jedál. No takmer vždy pri jej krájaní plačeme. Dôvodom je prebiehajúci chemický proces – keď nôž naruší bunky cibule, uvoľní sa z nej enzým alináza. Ten zreaguje s inými látkami v cibuli a vytvára prchavé sírne zlúčeniny, ktoré stúpajú do očí, kde reagujú so slzami a vytvárajú mierne kyslý roztok, ktorý oči dráždi. Preto automaticky začnú slziť, aby sa látky zbavili.

Aby ste obmedzili slzenie, môžete cibuľu pred krájaním dať na 5 – 10 minút do chladničky. Vždy používajte ostrý nôž, ktorý prereže cibuľu čisto a nespôsobí nadmerné „poškodenie“. Pri krájaní sa vyhýbajte koreňovej časti, kde je najviac dráždivých látok. Podľa šéfkuchára Gordona Ramsaya je to „kľúč k tomu, aby cibuľa neplakala... a vy s ňou“.

Koreniny ako tajná zbraň Jamie Olivera

Oliver odporúča použiť dostupné, no chuťovo bohaté koreniny a omáčky, ktoré dokážu aj obyčajnú zeleninu či kúsok mäsa premeniť na kulinársky zážitok. Aké je jeho tajomstvo? Mať vždy po ruke niekoľko základných dochucovadiel – olivový olej na varenie, extra panenský olivový olej na dokončenie jedla (napr. do dresingov), červený vínny ocot, morskú soľ a čierne korenie. K tomu môžete pridať aj niečo špecifickejšie, napríklad worchestrovú či sójovú omáčku.

Okrem toho sa riadi heslom „kvalita nad kvantitou”. Nepotrebujete veľa kuchynských potrieb, dôležité je, aby boli kvalitné. Investujte teda do správnych vecí, ako je napríklad kvalitná sada nožov či dobrá doska na krájanie.

Najlepšie pošírované vajcia a domáca majonéza à la Alain Ducasse

Prvých dvoch šéfkuchárov nebolo nutné predstavovať, sú vo veľkej miere medializovaní. No kto sa vám v mysli vybaví, keď sa povie Alain Ducasse? Ide o svetoznámeho francúzskeho šéfkuchára. Počas svojej kariéry získal 21 Michelinských hviezd, čo ho radí medzi najoceňovanejších kuchárov na svete.

Prezradíme vám (alebo skôr Ducasse), ako urobiť majonézu, ktorá sa vždy podarí. Aj vy sa môžete stať kráľom kuchyne! Aby bola domáca majonéza dokonale hladká, všetky ingrediencie vrátane vajec musia mať izbovú teplotu alebo ideálne o trochu vyššiu. To zabráni jej zrazeniu. Okrem toho by ste mali šľahať olej vždy rovnakým smerom, čím podporíte rovnomerné emulgovanie (emulgovanie = proces spájania dvoch bežne nemiešateľných tekutín, najčastejšie oleja a vody).

A čo pošírované vajcia ako z reštaurácie? Ducasse odporúča najskôr rozbiť vajce do misky, zohriať vodu tesne pod bod varu s kvapkou octu a až potom opatrne vložiť vajce do stredu víru. Bielok sa tak krásne zabalí okolo žĺtka.