23. sep. 2022 o 22:27
TASR, Koktejl

USA dvíhajú Rusku varovný prst: Použitie jadrových zbraní sa nezaobíde bez dôsledkov

placeholder
Americký prezident Joe Biden.
Zdroj: TASR/AP

Strategický krok Spojených štátov.

Správy
23. sep. 2022 o 22:27
USA dvíhajú Rusku varovný prst: Použitie jadrových zbraní sa nezaobíde bez dôsledkov

Strategický krok Spojených štátov.

Spojené štáty už niekoľko mesiacov komunikujú s Moskvou prostredníctvom neverejných kanálov a varujú ju pred závažnými dôsledkami použitia jadrových zbraní. V piatok to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia. TASR správu prevzala z denníka The Washington Post.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa rozhodla, že varovania o následkoch prípadného jadrového útoku ponechá zámerne neurčité. Urobila tak preto, aby sa Kremeľ obával potenciálnej reakcie Bieleho domu, uviedli nemenovaní predstavitelia.

Pokus Washingtonu o kroky, ktoré sú v oblasti jadrového zastrašovania známe ako "strategická nejednoznačnosť", prichádza v čase, keď Ruská federácia naďalej zintenzívňuje hrozby možného použitia jadrových zbraní. Podľa The Washington Post nie je známe, či Spojené štáty komunikovali s Kremľom odvtedy, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu obyvateľstva.

Biden v stredu v reakcii na kroky Kremľa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedol, že "jadrovú vojnu nemožno vyhrať". Zároveň kritizoval Putina za "nezodpovedné hrozby" jadrovými zbraňami.