31. jan. 2023 o 20:00
Koktejl

Všimli ste si to na svojich nechtoch aj vy? Pozor! Kedy na vás číha tichý zabijak

placeholder
Žena kontroluje hladinu cukru v krvi pomocou glukomeru. (ilustračné foto: eternalcreative, 09. 10. 2022)
Zdroj: iStock

Cukrovka je často považovaná za civilizačnú chorobu.

Zahraničie
31. jan. 2023 o 20:00
Všimli ste si to na svojich nechtoch aj vy? Pozor! Kedy na vás číha tichý zabijak

Cukrovka je často považovaná za civilizačnú chorobu.

Doktorka Sarah White z Bupa Health Clinics v rozhovore pre britský The Sun popísala zmeny na nechtoch, ktoré môžu byť znakom zle kontrolovanej cukrovky. Ak sa chcete dozvedieť o aké ide, čítajte ďalej.

Čo je to cukrovka?

Všeobecná charakteristika ochorenia hovorí, že cukrovka (Diabetes mellitus), je choroba, ktoré vzniká poruchou tvorby hormónu nazývaného inzulín alebo jeho nedostatkom. Často je dokonca označovaná ako civilizačná choroba a volajú ju aj tichým zabijakom. Doktorka Sarah White z Bupa Health Clinics v rozhovore pre The Sun popísala zmeny na nechtoch, ktoré môžu byť znakom zle kontrolovanej cukrovky. Takýto stav bez včasnej intervencie môže mať za následok ďalšie zdravotné komplikácie. Medzi príznaky cukrovky môžeme zaradiť: náhly úbytok váhy, veľký smäd a (vlčí) hlad, časté močenie.

Zmeny na nechtoch popísané doktorkou Sarah White:

  • Plesňové infekcie
  • Žltnutie nechtov
  • Tenké alebo hrubé nechty
  • Nafúknuté nechtové lôžka

Plesňové infekcie

"Pri horšom prekrvení a vyššej hladine glukózy sa skôr udomácnia plesňové infekcie," uvádza Sarah White pre The Sun. Zvýšená hladina glukózy môže spôsobiť postupné poškodenie nervov a ciev.

Žltnutie nechtov

Treba si dávať pozor aj na zmenu farby nechtov. Výskum ukazuje, že cukrovka môže ovplyvniť proteíny vo vašich nechtoch v dôsledku zvýšenej rýchlosti procesu nazývaného glykozylácia. Proces je považovaný za príčinu žltnutia nechtov, vysvetlila doktorka.

Tenké nechty alebo hrubé nechty

Ďalší znak sa týka hrúbky nechtov. Doktorka White popisuje, že niektoré z najdlhších nervov vášho tela idú z vášho mozgu do prstov na nohách. Z toho vyplýva, že ak máte poškodenie nervov, môžete mať menej citu v nohách. Jedná sa o väčšiu pravdepodobnosť rizika poranenia chodidiel. Omylom zakopnete a poškodíte si nechty na nohách. Plesňové infekcie môžu tiež spôsobiť, že vaše nechty budú hrubšie.

Nafúknuté nechtové lôžka

"Ak zistíte, že ste náchylní na opakujúce sa infekcie nechtového lôžka alebo plesňové infekcie nechtov, uistite sa, že ste si skontrolovali hladinu cukru v krvi a vyhľadajte lekársku pomoc," vysvetľuje ďalej doktorka pre The Sun.

„Ak spozorujete niečo, čo vyzerá zle, čím skôr sa porozprávajte so zdravotníckym pracovníkom, aby vás skontroloval,“ dodáva.

Diagnostikovaný cukrovkár si musí zvyknúť kontrolovať chodidlá a nechty každý deň, aj keď sa cíti dobre. Lekárka dodáva, že akonáhle máte diagnostikovanú cukrovku, včasné rozpoznanie príznakov poškodenia nervov alebo problémov s krvným obehom je kľúčom k tomu, aby ste sa vyhli možným komplikáciám (rozvoj vredov, infekcií a v najhorších prípadoch amputácia).