19. júl. 2023 o 17:00
NK, Koktejl

Študenta bolel chrbát, oznámili mu, že mu zostávajú len týždne života: Príznak hroznej choroby!

placeholder
Dylanovi neskôr oznámili horzivú diagnózu.
Zdroj: GoFundMe

Študent si myslel, že za jeho bolesť chrbta môže len obyčajný natiahnutý sval.

Zahraničie
19. júl. 2023 o 17:00
Študenta bolel chrbát, oznámili mu, že mu zostávajú len týždne života: Príznak hroznej choroby!

Študent si myslel, že za jeho bolesť chrbta môže len obyčajný natiahnutý sval.

20-ročný Dylan Lamb prišiel na pohotovosť s bolesťami v dolnej časti chrbta, ktoré si po prvýkrát všimol v apríli minulého roka. Najprv od svojho lekára dostal lieky proti bolesti, ale koncom mesiaca, keď sa bolesť stala neznesiteľnou, išiel so svojou mamou Kim na pohotovosť, napísal Mirror.

Niekoľko dní na to musel podstúpiť chemoterapiu po tom, čo mu lekári diagnostikovali akútnu lymfoblastickú leukémiu z prekurzorových T-buniek.

"Mal bolesti v spodnej časti chrbta, ktoré mohli byť spôsobené hocičím, myslel si, že si natiahol sval. Vracali sme sa domov na Veľkú noc a postupne sa to zhoršovalo, stratil chuť do jedla a bolo mu zle. Jeho mama ho v neznesiteľných bolestiach vzala na pohotovosť a krvný test ukázal, že jeho biele krvinky extrémne vzrástli. Všetko sa to udialo tak rýchlo, že mu oznámili diagnózu a o tri dni neskôr už podstupoval chemoterapiu," povedala Dylanova priateľka Phoebe Coleová.

Študenta Liverpoolskej univerzity previezli do nemocnice v Nottinghame, kde podstúpil chemoterapiu, transplantáciu kmeňových buniek, biopsiu kostnej drene a vysoké dávky steroidov a injekcií. Dal si tiež zmraziť spermie pre prípad, že by sa po chemoterapii stal neplodným, a oholil si vlasy.

Jeho teta Kelly Payneová uviedla, že rodina bola po jeho liečbe zničená.

"Dylan je milý, zábavný, úprimný, pekný, starostlivý mladý muž, ktorý miluje život. Celá rodina má zlomené srdce. Účinok, ktorý mala liečba na Dylanovo telo a duševné zdravie, bol zničujúci. Jeho tvár opuchla v dôsledku vysokých dávok steroidov, žalúdok opuchol extrémne kvôli opuchu vnútorných orgánov, čo mu znemožňovalo spať. Malo to dopad aj na jeho duševné zdravie, nechcel vidieť svojich blízkych," povedala Kelly.

Po zmene chemoterapie Dylanovi 5. júla 2022 oznámili, že je v remisii. Našiel sa darca a Dylan podstúpil transplantáciu kmeňových buniek, po ktorej ho v októbri prepustili. Čoskoro potom sa začal cítiť "opäť normálne" a vrátil sa na univerzitu.

"Doslova pred dvoma týždňami sa mu vrátila bolesť v dolnej časti chrbta a povedal, že túto bolesť pozná a že mu je povedomá. Vrátil sa k svojim lekárom a požiadal ich, aby ho vyšetrili. Krvný test nič nepreukázal a on odišiel domov. Nechal sa hospitalizovať, pretože chcel magnetickú rezonanciu, tá nič neukázala a 29. júna mu urobili ďalší krvný test," vysvetlila Phoebe.

"Povedali mu, že leukémia sa vrátila a zostávajú mu týždne alebo mesiace života. Bol to obrovský šok, najmä preto, že nám bolo povedané, že je v poriadku, potom, že nie je v poriadku a následne, že je opäť v poriadku. Jeho rodina je úžasná a podporuje ho. Zachováva si zmysel pre humor a zostáva optimistický, ale viem, že v hĺbke duše musí byť vystrašený," dodala Kelly.

Dylanovou jedinou šancou je klinická štúdia v Amerike, ktorá by zahŕňala terapiu CAR T a editáciu bázy, pri ktorej sa DNA T buniek odoberie darcovi a upraví tak, aby útočili len na leukémiu a nie na seba navzájom. Liečba by mohla stáť viac ako 500 000 libier a Dylanova rodina vytvorila stránku GoFundMe, aby sa pokúsila vyzbierať dostatok peňazí.

"Bude to pre neho a pre nás ostatných životná zmena. Podpora je zatiaľ šialená, najúžasnejšie je sledovať, ako prispievajú aj ľudia, ktorí ho nepoznajú. Znamená to pre nás všetkých veľmi veľa," povedala Dylanova priateľka Phoebe.