04. máj. 2023 o 15:34
Koktejl

Šokujúce pozadie streľby v škole: Prečo vrah detí nepôjde do väzenia?!

placeholder
Policajti eskortujú podozrivého strelca zo základnej školy Vladislava Ribnikara v centre Belehradu.
Zdroj: TASR

Čo bude s útočníkom zo srbskej školy?

Zahraničné krimi
04. máj. 2023 o 15:34
Šokujúce pozadie streľby v škole: Prečo vrah detí nepôjde do väzenia?!

Čo bude s útočníkom zo srbskej školy?

Strelec nemá ešte 14 rokov, takže podľa zákona môže byť umiestnený len do uzavretého ústavu! Kosta Kecmanovič, žiak siedmeho ročníka základnej školy, ktorý 3. mája o 8.42 hod. zabil osem svojich spolužiakov a školského dozorcu a vážne zranil ďalších šesť žiakov a učiteľa dejepisu, ešte nedosiahol vek 14 rokov, čo je zákonný vek, od ktorého sa mladistvý stáva trestne zodpovedným.

Kecmanović sa narodil 30. júla 2009, čo znamená, že má len 13 rokov. Napriek strašnej závažnosti trestného činu, ktorý spáchal, nemôže byť Kecmanović trestne zodpovedný podľa zákona o mladistvých páchateľoch a ochrane mladistvých páchateľov, pretože sa s ním zaobchádza ako s dieťaťom, informuje srbský denník Blic.

"Osobe, ktorá v čase spáchania protiprávneho činu nedosiahla vek 14 rokov, ktorý zákon ustanovuje ako trestný čin, nemožno uložiť trestné sankcie alebo iné opatrenia ustanovené týmto zákonom," uvádza sa v článku 2 zákona o mladistvých páchateľoch.

Vzhľadom na to, že Kecmanović plánoval masovú vraždu celý mesiac, ako sa zistilo v rámci prebiehajúceho vyšetrovania, vyvstáva mrazivá otázka: bol si detský vrah vedomý skutočnosti, že do 30. júla tohto roku bude mať menej ako 14 rokov a bude trestne nezodpovedný bez ohľadu na to, koľko ľudí zabije?

Podľa zdrojov Blicu dokonca aj oddelenie pre mladistvých Vyššej prokuratúry stále zvažuje všetky okolnosti takéhoto prípadu, s ktorým sa vo svojej kariére nestretli ani tí najskúsenejší prokurátori. Začalo sa vyšetrovanie, ktorého cieľom je zistiť všetky okolnosti bezprecedentného činu a preskúmať, ako maloletý získal zbraň, ktorou zabil svojich rovesníkov. Zatiaľ nie je známe, kde bude Kecmanović umiestnený v dňoch nasledujúcich po jeho zatknutí.

Aký trest mu hrozí?

Právnik Radomir Munizaba pre Blic potvrdil, že Kecmanovićovi, keďže ešte nedosiahol vek 14 rokov, nemožno uložiť trestné sankcie ani iné opatrenia stanovené zákonom o mladistvých. "Aj keby dosiahol vek 14 rokov, dieťa by muselo byť umelo posúdené neuropsychiatrom a psychológom, aby sa zistila jeho príčetnosť," hovorí Munizaba.

V Kecmanovičovom prípade to všetko prakticky znamená, že bude pravdepodobne premiestnený na špeciálne miesto alebo do uzavretého ústavu, pretože existuje možnosť pomsty voči nemu a jeho rodine. "Nemôže mu byť uložené žiadne opatrenie, len aby bol umiestnený do konkrétnej inštitúcie, ak je to potrebné, nie preto, že to niekto nariadi. Môže byť umiestnený do detskej nemocnice alebo poslaný na rôzne vyšetrenia," hovorí Munizaba.

Zodpovednosť otca sa musí vyšetriť

Právnik Nikola Ristovič pre Blic hovorí, že keďže Kecmanovič ešte nedosiahol vek 14 rokov, musí sa vyšetriť zodpovednosť osoby, ktorá je povinná sa o dieťa starať. "Držiteľ strelnej zbrane je povinný uchovávať strelnú zbraň tak, aby bola neprístupná iným osobám, v uzamknutej kovovej skrini," hovorí. Právnik Munizaba hovorí, že je potrebné zistiť, ako maloletý získal zbraň a strelivo a či mal predchádzajúce skúsenosti s manipuláciou s pištoľou, z ktorej strieľal, vzhľadom na to, že vedel, ako sa z nej strieľa.

Čo by sa stalo, keby dovŕšil 14 rokov?

Ak by dovŕšil 14 rokov, Kecmanobvic by bol obvinený z vraždy s priťažujúcimi okolnosťami, ale nemohol by byť odsúdený na doživotie, čo je trest za tento trestný čin.

"V prípade mladistvých, teda osôb vo veku 14 až 16 rokov, sú najprísnejšími trestnými sankciami, ktoré možno uložiť, nápravné opatrenia. V rámci nápravných opatrení je najprísnejšou trestnou sankciou umiestnenie do nápravného zariadenia, ktoré môže trvať od 6 mesiacov do 4 rokov, pričom súd každých šesť mesiacov preskúma, či existujú dôvody na odklad tohto opatrenia alebo jeho nahradenie miernejším trestom," uviedol advokát Ristović. Pripomeňme, že náčelník polície pre mesto Belehrad Veselin Milić tvrdí, že mladistvý zločin podrobne naplánoval.

"Dňa 3. mája o 8.42 h nám zavolala neznáma osoba, ktorá sa predstavila ako Kecmanović Kosta, a povedala, že zastrelila niekoľko ľudí v základnej škole 'Vladislav Ribnikar'. Zabitých bolo osem žiakov: sedem dievčat a jeden chlapec. Policajti po príchode do školy vraha zadržali. Plánoval to už dlho. Dnešný dátum si vybral preto, lebo učebňa dejepisu sa nachádzala blízko východu zo školy.

V taške mal štyri zápalné fľaše a hneď po príchode do školy zastrelil strážnika. Potom od dverí triedy zastrelil učiteľa a po ňom aj študentov. Po masakre vyšiel von a postrieľal ďalších. Priznal sa, že to plánoval, a máme zoznam detí, ktoré plánoval zlikvidovať. Vypracoval plán vstupu a výstupu zo školy a určil prioritné ciele. Presne si naplánoval, ktoré dieťa zlikviduje," povedal Milić.