Ak sa začne človek pchať dezertami, zemiakovými lupienkami, hranolkami, údeninami a hamburgermi, jeho telo bude po skončení takéhoto experimentu vykazovať značné poškodenia. Tvrdia to vedci z Oxfordskej univerzity, podľa ktorých sa vplyv stravy bohatej na nasýtené tuky prejaví negatívne na zdraví človeka už po troch týždňoch.
V experimentálnom výskume bola skupina ľudí požiadaná, aby držala diétu s vysokým obsahom nasýtených tukov, ďalšia skupina bola požiadaná, aby jedla potraviny obsahujúce zdravšie polynenasýtené tuky (rastlinné oleje, ryby a orechy). Za tri týždne ani jedna skupina nepribrala výrazne na váhe.
Ale tí, ktorí jedli nasýtené tuky, vykazovali prudké zhoršenie základných ukazovateľov zdravia a zvýšené riziko srdcových ochorení. Tiež sa u nich o dvadsať percent zvýšilo množstvo tuku uloženého v pečeni, čím sa zvýšilo riziko cukrovky 2. typu a ich hladina celkového a zlého cholesterolu vzrástla zhruba o desať percent.
Naproti tomu u tých, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom polynenasýtených tukov, sa zdravie výrazne zlepšilo. Došlo u nich k poklesu celkového krvného cholesterolu a hladiny zlého cholesterolu asi o desať percent a zvýšeniu energetických zásob v srdcovom svale.
"Dôležitý je typ tuku, nie množstvo tuku. Je zaujímavé, ako môžete vidieť takúto zmenu tak rýchlo, počas troch týždňov. Pri diétach s vyšším obsahom nasýtených tukov sme požiadali ľudí, aby zvýšili spotrebu masla, plnotučných mliečnych výrobkov, koláčov a pečiva. Potrava s polynenasýtenými tukmi obsahovala viac rýb, niektorých rastlinných olejov a niektorých orechov a semien," upresnil hlavný autor výskumu Nikola Srnic z Oxfordskej univerzity.
"Výsledky naznačujú, že strava s vysokým obsahom nasýtených tukov môže negatívne zmeniť rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, aj keď človek nepriberá na váhe,“ dodal.