V letných mesiacoch je cuketa neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny je ideálna pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. No poskytuje aj množstvo vitamínov, ako sú vitamíny C a A, a obsahuje aj antioxidanty. Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, posilňujú imunitu a vďaka vysokému obsahu vody dodávajú pokožke sviežosť a prispievajú k jej zdraviu. Lenže cuketa nie je úplne nevinná zelenina, uvádza Health.
Cuketa môže spôsobiť otravu!
Na nebezpečenstvo otravy kukurbitacínom upozorňujú odborníci, ako aj portály Food Safety News a ďalšie. Táto relatívne zriedkavá, no mimoriadne nebezpečná otrava sa vyskytuje najmä po konzumácii tekvicovitých plodov.
Čo je kukurbitacín?
Kukurbitacín je prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza v rastlinách z čeľade tekvicovitých, ako sú cuketa, uhorka či tekvica, predovšetkým v ich horkých častiach. Aj malé množstvo tejto látky má silné toxické účinky a môže vyvolať vážne tráviace ťažkosti, ako sú zvracanie, hnačka či intenzívne bolesti brucha.
Dráma v Česku
54-ročná žena z Českej republiky bola hospitalizovaná po tom, čo ju desať hodín trápili silné bolesti brucha, vracanie a krvavá hnačka. Pacientka uviedla, že pred zhoršením zdravotného stavu zjedla len pečenú cuketu, ktorá však mala nezvyčajne horkú chuť.
Vzorky, ktoré jej boli odobraté, analyzovalo TIS (Toxikologické informační středisko) a potvrdilo, že skutočne išlo o otravu kukurbitacínom.
Smrteľný prípad
Starší, no zdraví manželský pár zjedol cuketu vypestovanú vo vlastnej záhrade. Dve hodiny po jedle žena kontaktovala všeobecného lekára a uviedla nevoľnosť, vracanie a hnačku, ktoré boli u jej manžela závažnejšie. Uviedla, že cuketa, ktorú skonzumovali, mala odpornú horkú chuť.
Manželom bolo odporučené prijímať dostatok tekutín a v prípade zhoršenia príznakov kontaktovať rýchlu zdravotnú pomoc. Na druhý deň sa žena zotavila, no jej manžel zomrel na vyčerpanie a dehydratáciu necelých 24 hodín po konzumácii jedla z cukety.
Ako sa chrániť pred otravou?
Odborníci upozorňujú, že kukurbitacínová otrava vzniká najmä konzumáciou horkých kúskov cukety alebo iných tekvicovitých rastlín. Preto platí jednoduché pravidlo: ak cuketa alebo iná zelenina chutí horko, okamžite ju vypľujte a nekonzumujte!
Pri akomkoľvek podozrení na otravu vyhľadajte lekársku pomoc. Rýchla reakcia môže byť kľúčová.
Ak si nie ste istí chuťou cukety, radšej ju ochutnajte surovú pred tepelnou úpravou, a ak pocítite horkosť, nepokračujte v príprave jedla!